Despre viața teatrului de păpuși, succese, planuri, dar și mici secrete de după culise discutăm astăzi cu dl Vasile Bîrnă, directorul Teatrului Republican de Păpuși Licurici.
1. Cât de des vin familiile la teatru?
Să zic că la fiecare spectacol sala este plină nu este corect. Se întâmplă să fie sala plină doar 50%, cel mai des, sala se umple 80%, dar sunt spectacole, de exemplu cel de duminică, pe care suntem nevoiți să-l jucăm de două ori, pentru că avem mulți doritori.
2. De la ce vârstă își aduc părinții copiii la teatru?
Noi recomandăm părinților să-și aducă copiii la teatru de la vârsta de 3 ani, pentru că la vârsta asta copilul deja înțelege totul, dar micii noștri spectatori au vârste diferite.
3. Ce planuri aveți pentru 2015?
În 2015 vom avea montări noi: „Frumoasa adormită” și „Țarevna Legușca”. Tot anul acesta, pe 28 septembrie, vom deschide „Festivalul Internațional al Teatrului de Păpuși Licurici 70”, care va dura o săptămână și pentru care am trimis peste 30 de invitații la teatre de păpuși din toată lumea. Deja știm că vom avea oaspeți din Franța, Israel, Polonia, Bulgaria, România și Ucraina și teatrul Guguță de la noi.
4. Primiți sprijin pentru activitatea dumneavoastră dedicată copiilor?
Avem colaborări frumoase, care ne ajută foarte mult. Un parteneriat de care ne bucurăm și care ne oferă o deschidere mare este cel cu fundația de caritate Edelweiss, patronată de Vlad Plahotniuc. Încă de anul trecut, la inițiativa lui Vlad Plahotniuc, am planificat un turneu de spectacole dedicat copiilor din orfelinatele și internatele din Moldova. Acesta este un proiect umanitar, foarte frumos, care ne ajută să ajungem și la copiii defavorizați, să le aducem un cadou cu ocazia sărbătorilor de Paște.
5. Puteți să ne spuneți mai multe despre acest turneu?
Cu Fundația Edelweiss lucrăm extrem de bine. Sunt profesioniști și oameni de cuvânt. Cu ajutorul lor, pe 31 martie lansăm această campanie de teatru în școlile internat și casele de copii din întreaga țară, unde vom merge cu 8 spectacole. Sperăm să aducem mai multă bucurie pentru copii prin această campanie, la care Edelweiss ține foarte mult. Ei se dedică de 4 ani deja pentru ajutorarea celor care au nevoie de sprijin, iar aceste spectacole sunt un cadou frumos, credem noi, pentru cei mici.
6. Recent, pe 27 martie, a fost Ziua mondială a teatrului. Cum a sărbătorit Teatrul Licurici?
Noi am sărbătorit în scenă, alături de spectatorii noștri, cu cel mai recent spectacol: „Auzi-mă”, într-o componență nouă, cu actori noi și costume noi. A fost bine! Apoi am participat la Gala premiilor UNITEM, organizată de Uniunea Teatrală, dedicată Zilei Mondiale a Teatrului, iar anul acesta noi am luat premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuși – Arcadie Strungaru.
7. Aveți tineri specialiști și cât de pregătiți vin ei din facultate?
Desigur, anul trecut, în echipa noastră au intrat 4 membri noi, proaspăt absolvenți ai Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice. Ei vin pregătiți, ca orice tânăr specialist, însă au nevoie de practică în mânuirea păpușii, dar noi îi susținem și îi ajutăm să-și dezvolte măiestria.
8. Pentru a fi păpușar este nevoie doar de a face facultate sau trebuie să ai un talent înnăscut?
Păpușarul este, în primul rând, actor și are deja un har de la Dumnezeu, dar are nevoie și de a învăța măiestrie, în cazul păpușarului, măiestria de a mânui păpușa.
9. Cât de des colaborați cu tinerii regizori?
Suntem deschiși să colaborăm cu tinerii dramaturgi și chiar avem deja și spectacole puse în scenă scrise de ei. De exemplu, Nicu Prescuru, care a montat în 2014 spectacolul „Любопытный слоненок”, iar acum lucrăm împreună cu doamna Strungaru la montarea spectacolului „Frumoasa adormită”, la fel un tânăr regizor foarte talentat. La fel și piese autohtone precum „Steaua lui Guguță” de Spiridon Vangheli pe care am montat-o în 2013.
10. Câți ani au păpușile?
Avem păpuși și de 20 de ani. Dar ne străduim ca, odată ce restabilim un spectacol, să avem grijă și de păpuși și să restaurăm sau să facem alte păpuși după aceleași schițe, pentru a oferi spectatorului o păpușă frumoasă.
11. Cine confecționează păpușile sau le procurați de la ateliere speciale?
Noi avem atelierul nostru de creație în incinta teatrului. Acolo se confecționează cele noi, dar și se restaurează cele vechi.
12. Cât de activ este teatrul pe rețelele sociale sau cum comunică cu spectatorii în mediul online?
Teatrul are o pagină web unde avem grijă să plasăm programul actual al teatrului, informații despre cele mai noi spectacole, precum și activitatea teatrului și echipa cu care lucrăm.