Cum arătau soldații și miresele în anii ’50 – asta și încă mai multe dovezi ale trecutului la muzeul Pașcani

10439357_723682654397050_9115217594470208047_n
Foto:PC: Sergiu Ștefan

„Vrei viitorul a cunoaște, te întoarce spre trecut” – spunea poetul Mihai Eminescu. Asta ne îndeamnă și înșiruirea de memorii fotografice sau alte obiecte ce ne arată cum trăiau strămoșii noștri în anumite perioade, expuse la muzeul gimnaziului din satul Pașcani. Despre muzeu, prin ochii unui profesor din regiune, aflați în continuare.

Cum poate un popor să-şi apere originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni mai bine decât prin păstrarea unui muzeu? Impresii despre o incursiune în istorie, la propriu, ne-a relatat Ștefan Sergiu, profesor în raionul Hâncești.

„Păşind pragul muzeului, găsim adevăratele urme al istoriei neamului nostru. Ceea ce am văzut la muzeul din satul Paşcani reprezintă o adevărată istorie a localităţii, a tradiţiilor păstrate din moşi-strămoşi. Prin acest muzeu, gimnaziul Pașcani devine un laborator de cercetare a culturii. El este şi un bun loc de atracţie turistică.”

Muzeul în care vizitatorii sunt ghidați de către elevi

Valeria Fortună este elevă în clasa a VIII-a și este unul din ghizii muzeului. Acesta cuprinde 11 domenii: meșteșuguri populare, vestimentație, țesutul în lână, țesutul prosoapelor, obiecte vechi de uz casnic, icoane vechi, fotografii.

„La colectarea acestor exponate ne-au ajutat elevii, profesorii, consătenii. Pentru noi, muzeul e ca și cum ne-am întoarce în acei ani, când valorile noastre tradiționale se aflau în capul mesei și erau cinstite, de la mic și până la mare”, a spus Valeria.

Directorul gimnaziului Paşcani, Ecaterina Ursu, a subliniat, în acest context, că muzeul are drept obiectiv anume cunoașterea, studierea istoriei satului, iar pe lângă aceasta, se impune de la sine un alt obiectiv: cultivarea sentimentului de mândrie pentru apartenență la acest frumos și harnic neam.

Ce găsim la muzeu?

Covoare vechi moldovenești (datate din anii 1900), prosoape țesute la canava (datate și ele din anii 1900), vestimentație veche de peste o sută de ani, unelte de muncă care au depășit vârsta de o sută de ani. Cel mai mare interes trezește arsenalul de fotografii, în număr de peste 500. Interesul este argumentat prin faptul că, din punct de vedere cronologic, aceste fotografii redau istoria vieții sătenilor: soldați ai anilor `30, mirese ale anilor `50, hore și dansuri ale anilor `40.

 

PC: Sergiu Ștefan
PC: Sergiu Ștefan
PC: Sergiu Ștefan
PC: Sergiu Ștefan
PC: Sergiu Ștefan
PC: Sergiu Ștefan
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine