Top 10 cele mai ingenioase întrebări din etapa a patra a Campionatului CUC 2015

echipa1
Foto:PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Campionatul de Primăvară 2015 de „Ce? Unde? Când?” a fost deja la cea de-a patra etapă a sa.

Întrebările de nivel mediu din această etapă au fost create de către echipele Maktub, Pokerface, SER, Kernel Panic. Ligile și Superligile continuă să lupte pentru pozițiile sale în clasament. Toate întrebările pot fi găsite aici.

#1. Autor: Kernel Panic

noaptea

 

 

Acesta este un poster publicitar pentru ediția din Amsterdam a unui eveniment cultural internațional. Numiți evenimentul.

Răspuns: Noaptea muzeelor

 

#2. Autor: Marina Soloviova, Pokerface

Conform principiului coerenţei lui Novikov, călătorul în timp nu poate schimba prezentul, modificând ceva în trecut. Astfel, dezastrele nu pot fi prevenite. În articolul din Wikipedia dedicat acestui principiu este menţionată şi EA. Se poate de zis că economistul american Dean Baker a jucat în anul 2005 rolul EI. Numiţi-o pe EA.

Răspuns: Casandra

Comentariu: În mitologia greacă, Casandra avea darul de a prezice viitorul, dar a fost blestemată ca cei din jur să nu creadă profețiile ei şi să nu facă nimic pentru a preveni dezastrele prezise. Dean Baker a prezis criza financiară din 2008, dar a fost ignorat.

#3. Autor: Rita Vasilașcu, Maktub

Întrebare cu înlocuire. Conform Annei Wintour, EA s-a transformat din dictatură în democrație. Aceasta este demonstrat, de exemplu, de Chantelle Brown-Young, poreclită în copilărie „zebra”. Sau de Viktoria Modesta care are un picior bionic. Sau de Tess Holiday, caracteristicile căreia sunt 165 și 120. Ce am înlocuit cu „EA”?

Răspuns: Moda

Comentariu: cele trei sunt modele cu înfățișări ce nu se încadrează în standardele tradiționale ale modei – Chantelle suferă de boala vitiligo, iar Tess cântărește 120 de kg, având înălțimea de 165 cm. Anna Wintour este redactor șef al revistei Vogue.

 

 

echipa
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#4. Autor: Rita Vasilașcu, Maktub

poster

 

Ați primit două postere minimaliste pentru acelaşi film. Numiţi-l.

Răspuns: Forrest Gump

Comentariu: Life is like a box of chocolates.

 

#5. Autor: Nadia Paramzina, Maktub

Scala simplificată a lui Scoville conține următoarele adjective:
– Ferbinte
– Intens
– Arzător
– Incendiar
– Torid
– Volcanic
– Exploziv.
În poșetele unor domnișoare poate fi întâlnit un dispozitiv care utilizează ingredientul care poate fi descris de adjectivele de mai sus. Numiți ingredientul.

Răspuns: Piper. Se acceptă: Dispozitivul e pepper-spray

#6. Autor: Marina Soloviova, Pokerface

Neologismul ALFA a fost introdus de Charles Renouvier, fiind inspirat de termenul utilizat pentru prima dată de Sir Thomas Morus în secolul XVI. Spre deosebire de terminul lui Morus, ALFA se referă la un timp nedefinit sau imposibil, oferind o istorie alternativă. Numiți neologismul.

Răspuns: Ucronie (sau uchronie)

Comentariu: Thomas Morus a inventat cuvântul „utopie”, din greacă u-topos, adică „niciun loc”. Renouvier a înlocuit „topos” cu „chronos” şi a obţinut cuvîntul „ucronie” ce semnifică o perioadă ipotetică sau ficţională din istoria lumii. Site-ul cu colecţia de titluri la tema istoriei alternative se numeşte www.uchronia.net.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#7. Autor: Marcel Spatari, Maktub

În ce film din anul 2005, în urma unei scene fierbinţi şi dinamice, soţia îi spune soţului:
„Who’s your daddy?”

Răspuns: Mr. and Mrs. Smith

Comentariu: Scena fierbinte nu era de dragoste, ci de luptă. Fraza „Who’s your daddy?” are scopul de a arăta dominanță asupra interlocutorului.

#8. Autor: Echipa Maktub

foi

Bliţ triplu.
1. Numiţi nuvela ecranizată în 1931.
2. Numiţi filmul din 1979, parte a francizei.
3. Numiţi nuvela, ecranizată în anul 2008.

Răspuns: 1. Frankenstein (se acceptă The Modern Prometheus); 2. Alien; 3. The curios case of Benjamin Button.

#9. Autor: Rita Vasilașcu, Maktub

marlaÎn timpul filmărilor pentru Fight Club, Helena Bonham Carter, care a jucat-o pe Marla, ruga să fie machiată ANUME AȘA. Metoda BilaCor, recomandată de unii psihologi celor care vor să elimine „unilateralitatea existenței”, pentru majoritatea oamenilor sună ca „Faceți cât mai multe lucruri ANUME AȘA”. Ce am înlocuit cu „ANUME AȘA”?

Răspuns: cu mâna stângă

Comentariu: Helena credea ca Marlei nu trebuie să îi pese cum arată. Metoda, descifrată ca „bilateral correction”, presupune dezvoltarea ambilor emisfere prin antrenarea mâinii stângi pentru majoritatea oamenilor și a mâinii drepte pentru stângaci.

 

#10. Autor: Lina Acălugăriţei, Maktub

Acest termen englez provine de la cuvântul „gramatica”, deoarece cunoaşterea acesteia era considerată ceva deosebit în Evul Mediu. Termenul a devenit popular după ce Walter Scott l-a utilizat într-o poezie, cu sensul de farmec care transformă oamenii şi locuinţele lor în versiuni mai bune decât sunt în realitate. Numiţi termenul.

Răspuns: Glamour

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine