(foto) Primul „Poesiomat” din lume recită versuri în Praga

NOV599f33_poesiomat_1
Foto:PC: praha.idnes.cz

Orașul ceh Praga s-a bucurat de un strop de artă, datorită unui Poesiomat instalat pe strădă, care recită versuri gratis.

Acest „Poesiomat” se aseamănă mult cu o țeavă ieșită din pământ, lăsată la întâmplare la o margine de drum. Privind mai atent, trecătorii pot vedea primul tonomat din lume, semiautomat, care se declanșează cu ajutorul unei monede, jeton sau buton, care recită poezii. Aparatul a fost inventat de un generator de idei, proprietarul unei cafenele, Ondřej Kobza. Costul acestui aparat constituie 200 de mii de coroane.

 

PC: ansa.it
PC: ansa.it

Din această țeavă încovoiată amplasată în piața Náměstí Míru, răsună vocea poetului ceh Zbyněk Hejda, care citează versurile a 20 de poeți din Cehia, printre care: Hejda, Vladimír Holan, Egon Bondy sau Jáchym Topol. Trecătorii trebuie doar să se apropie și să apese butonul care ar pune în funcțiune aparatul.

 

PC: radio.cz
PC: radio.cz

Inițiatorul acestui proiect, Ondřej Kobza, s-a remarcat anterior și cu alte acțiuni de promovare a culturii. Câțiva ani în urmă, a sugerat ideea instalării a mai multor piane atât în Praga, cât și în alte orașe din Cehia. Anul trecut, acesta a contribuit la instalarea meselor de șah în spații publice.

 

PC: ansa.it
PC: ansa.it

Potrivit Radio Praha, Ondřej Kobza a afirmat: „Este ideea mea, dar dacă cineva o vă îndrăgi și va dori să o preia pentru a împărtăși lumii, nu am nicio problemă cu aceasta. Acum plănuim să intalăm un „Poesiomat” în Kiev, Madrid, Berlin și Moscova și, de asemenea, aș vrea să ajungem în New York.”

 

PC: twitter.com
PC: twitter.com

 

PC: praha.idnes.cz
PC: praha.idnes.cz

Ținem să credem că un „Poesiomat” va ajunge cândva și în Chișinău, fapt ce va contribui la promovarea culturii și artei în rândul locuitorilor orașului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine