Finlanda dorește să renunțe la obiectele tipice studiate în școală

girl-exam
Foto:PC: iser.essex.ac.uk

Finlanda dispune de unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ, clasându-se în topul studiului PISA la disciplinele de matematică, literatură și știință.

Studiul PISA, condus de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cercetează nivelul de studii în școli și este efectuat la nivel mondial. Astfel, profesorii din alte țări încearcă să ia exemplu de la țara care, în mod normal, este clasificată drept un loc minunat de trai.

Finlanda, de asemenea, deține titlul de unul dintre cei mai buni reformatori ai sistemului de învățământ. Țara urmează să accepte una dintre cele mai ambițioase reforme și anume, să înlocuiască obiectele obișnuite în școli cu subiecte. Procesul dat e supranumit „teaching by phenomenon” și are ca scop pregătirea viitorilor absolvenți ai școlilor de viața de lucru. Astfel, un elev va renunța la orele obișnuite de istorie sau geografie și, dacă va dori, spre exemplu, să ia un curs de „servicii de restaurante cu autoservire”, va învăța doar elemente de matematică, limbi străine (pentru a putea deservi oaspeții străini), limba de stat și comunicare, explică The Independent. Astfel, tinerii vor putea studia ceea ce-și propun și doresc, scăpând de veșnica întrebare „Pentru ce învățăm acestea?”.

Profesorii sunt însă împotriva acestei reforme, întrucât, din cauza lipsei obiectelor tipice, ei vor fi lipsiți de bonusuri la salariu. Aceștia însă vor fi nevoiți să preia noua reformă și vor avea voie să facă un pas înapoi. În această lună, va fi discutat procesul de abordare și implementare a reformei în întreaga țară până în anul 2020, transmite publicația Quartz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine