Microsoft refuză să ofere un upgrade gratuit la Windows 10 la nivel global

windows
Foto:PC: sourcefed.com

Microsoft a anunțat oficial că versiunea comercială pentru Windows 10 va fi lansată în a această vară în 190 de țări și va fi disponibilă în 111 limbi.

Deocamdată, versiunea de testare a viitorului sistem de operare o găsești aici, aceasta expirând pe 15 aprilie curent.

Microsoft Corporation, însă, purcede la o mișcare ambițioasă, încercând din greu să scape de toate sistemele de operare Windows piratate de pe piața consumatorilor, mai ales din cea din China, chiar de utilizatorii Windows dispun sau nu de versiuni autentice ale sistemului, anunță Reuters.

Mișcarea pare a fi fără precedent, Microsoft sperând să legitimizeze versiunile de Windows pe milioanele de mașinării computerizate din China. Studiile recente au demonstrat că circa 75% din utilizatori chinezi nu dispun de versiuni licențiate ale sistemului.

Conducătorului unității sistemului de operare din Microsoft, Terry Myerson, a anunțat despre acest plan în cadrul unei conferințe, menționând că utilizatorii chinezi vor beneficia de un upgrade gratuit la Windows 10. De asemenea, dumnealui a menționat că, la nivel global, sistemul de operare va fi lansat „undeva în primăvară”, aceasta fiind prima dată când Microsoft își impune un deadline pentru realizarea unui produs.

În același context, Microsoft colaborează cu Lenovo Group Ltd., cel mai mare producător de calculatoare din lume, cel din urmă ajutând la transmiterea propriu-zisă a versiunii licențiate de Windows 10. Alte câteva companii chineze, ce întrunesc peste 800 milioane de utilizatori, vor participa la procesul de difuzare a versiuni licențiate a sistemului de operare.

Microsoft colaborează și cu Xiaomi Technology Co Ltd., concurentul principal al Samsungului, pentru a putea oferi unor utilizatori versiunea de testare de Windows 10 pe smartphone-urile lor.

Câteva ore mai târziu după conferință, într-o discuție cu The Verge, Microsoft a specificat că upgrade-ul pentru copiile piratate este gratuit, însă după un update, copia oricum va fi considerată neoficială, iată de ce utilizatorii vor fi oricum nevoiți să plătească, întrucât upgrade-ul până la o copie licențiată va trece prin Windows Store. Astfel, upgrade-ul, cel mai probabil, va fi pe o perioadă limitată, iar după – va fi oferită o reducere pentru a procura, de nevoie, versiunea licențiată.

În prezent, copiile piratate de Windows nu prezintă mari restricții. Utilizatorii cu asemenea copii de asemenea primesc update-uri critice de securitate și nu pot primi doar ceea ce Microsoft numește „beneficii și update-uri opționale”. O dată în oră, ecranul colorat al unei asemenea copii piratate se va transforma în negru, anunțând utilizatorul că nu folosește o copie licențiată.

Amintim că recent, Microsoft a anunțat că renunță la browserul Internet Explorer, având la moment proiectul Spartan, care, de fapt, este în căutare de un nume potrivit. I.E., care are 20 de ani de existență, va continua să existe în unele versiuni de Windows 10, însă noul Project Spartan va avea un nume separat și va fi calea primară a utilizatorilor sistemului de operare către accesul spre web.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine