Lumina se poate scumpi cu peste 50%. Vom plăti 2,58 lei pentru un kWh

The-Light-Bulb-Conspiracy
Foto:PC: curtinandco.com

Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie solicită majorarea tarifelor la energia electrică cu peste 50%, în mare parte din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa valutară. Dacă solicitarea va fi aprobată de ANRE, consumatorii finali vor plăti în medie 2,58 lei/kWh. Subiectul a fost discutat joi, 19 martie, în cadrul unor audieri publice organizate de ANRE, scrie IPN.

Preşedintele Gas Natural Fenosa Moldova, Silvia Radu, a declarat că s-au acumulat datorii de peste 1,472 miliarde de lei, dintre care 90% sunt provocate de deprecierea leului în ultimii 3 ani. „Pe lângă devierile acumulate ce ţin de investiţii, întreţinerea reţelelor şi faptul că în ultimii 3 ani nu a fost revizuit tariful, a apărut o nouă componentă care influenţează foarte mult solicitarea noastră, şi anume devalorizarea leului, care a provocat peste un miliard de lei datorii. Aceste datorii trebuie recuperate”, a declarat preşedintele companiei.

Silvia Radu a mai spus că a fost analizată oportunitatea de a micşora tariful cu 10 – 20% pe parcursul anului, însă datoria de peste un miliard de lei este prea mare şi scăderea nu este o soluţie. În opinia sa, 3 ani este suficient pentru restabilirea sectorului energetic, dar totuşi nu poate fi prognozată variaţia inflaţiei, creşterea preţurilor etc.

ANRE urmează să examineze opiniile expuse în cadrul audierilor şi calculele care stau la baza solicitării furnizorului, după care îşi va anunţa decizia.

Tarifele au fost actualizate ultima dată în mai 2012. Tariful pentru consumatorii finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele de tensiune de până la 0,4 kV, este de 1,58 lei/kWh.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine