În luna martie elevilor de la Hîncești le este predată bărbăția

unnamed (1)
Foto:Lecții de bărbăție la Hâncești PC: Sergiu Ștefan

În liceele din raionul Hâncești elevii au asistat la lecții de bărbăție. Au fost vizionate filme documentare și au avut loc discuții la tema: „Devotamentul faţă de Patrie prin prisma istoriei şi experienţa războaielor locale de la finele sec. XX”.

Pe parcursul lunii martie, Centru Militar Teritorial (CMT) Hânceşti, în colaborare cu Direcţia Generală Învăţământ Hânceşti organizează în liceele din raion lecţia de bărbăţie în vederea educaţiei militaro-patriotice.

Educaţia militaro-patriotică a tinerei generaţii şi promovarea imaginii Armatei Naţionale în societate sunt obiectivele ce le urmăreşte CMT Hânceşti prin lecţiile de bărbăţie organizate în liceele din raion. Tema discuţiilor organizate este „Devotamentul faţă de Patrie prin prisma istoriei şi experienţa războaielor locale de la finele sec. XX”. Deja au fost organizate lecţii de bărbăţie în liceele din Bobeica, Cărpineni, Ciuciuleni, Lăpuşna şi Sărata Galbenă. Acestea au fost prezentate de către Igor Polevoi, specialist principal în conducerea CMT Hânceşti şi Alexandru Cornei, specialist în Secţia Recrutare – Încorporare.

Elevii au fost familiarizaţi cu cele două mari evenimente istorice care au marcat ţara: Conflictul Armat din Transnistria şi Războiul din Afganistan la care au participat compatrioţii noştri. Pentru o mai bună înţelegere, elevilor li s-a propus spre vizionare câte un film documentar despre evenimentele sus-numite.

„Satisfacerea serviciului militar demonstrează adevărata faţă a omului, descoperă calităţile morale ale personalităţii, caracterizează poziţia civică a acesteia. Dacă dragostea de Patrie este manifestarea patriotismului, atunci apărarea Patriei este o datorie sfântă a patriotului. E greu să-l crezi pe cel ce se jură că-şi iubeşte Patria, dar paralel ocoleşte insistent posibilitatea de a-şi îndeplini datoria constituţională de apărător al acesteia”, a menţionat domnul Polevoi.

În scopul cultivării spiritului civic în rândul tinerei generaţii, dar şi transparenţa instituţiei militare în societate, Armata Naţională organizează diverse activităţi cu caracter militar-patriotic şi anume „Ziua recrutului”, „Ziua uşilor deschise”, „Ziua unică de încorporare”, „Jurământul militar”, „Jocuri militar-sportive” pe meleagurile natale, vizitarea muzeului Armatei Naţionale, participarea la diferite concursuri, jocuri militar-patriotice, organizarea şi prezentarea expoziţiilor din cadrul Armatei Naţionale etc.

Totodată, raionul Hânceşti este gazdă a 4 turnee sportive de rang Naţional, petrecute în memoria combatanţilor căzuţi pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine