Campionatul de Primăvară 2015 de „Ce? Unde? Când?” continuă, iar echipele din Divizii, Ligi și Superligi luptă pentru obținerea unui nou loc în clasament sau menținerea acestora pe poziții.
Echipele organizatoare de această dată au fost LAREME, Bifidoc, Apeiron, Kakulla. Toate cele 50 de întrebări ale acestora pot fi vizualizate aici. Echipa #diez însă a selectat doar 10 cele mai interesante dintre numărul mare de întrebări citite în cadrul etapei a III-a a campionatului primăvară CUC 2015, etapa dată fiind declarată de nivel dificil.
#1. Autor: Andrei Lutenco, LAREME
Expresia englezească „cellar door” (în traducere „ușa beciului”) este citată adesea ca cea mai frumoasă îmbinare de cuvinte în limba engleză, pur fonetic. În special, există opinii că un anumit autor și-a făcut alegerea cuvântului cheie cu gândul la această expresie. Numiți autorul.
Răspuns: Edgar Allan Poe
Comentariu: „Nevermore”
#2. Autor: Radu Breahna, Apeiron
Aveți în față un roi stelar deschis numit „Pleiadele”, care a stat la baza logoului vechi al unei companii. Astăzi, compania are alt logo care deja nu corespunde cu roiul stelar în termeni de poziție și dimensiuni ale stelelor, însă păstrează unele elemente ale logo-ului vechi. Într-un minut, vă rugăm să scrieți cum se numesc „Pleiadele” în limba japoneză.
Răspuns: Subaru
Comentariu: Este vorba despre logo-ul companiei japoneze Subaru, care produce automobile. Pe logo-ul actual sunt prezente stele, însă poziția lor nu corespunde pleiadelor
#3. Autor: Andrei Lutenco, LAREME
X este și denumirea unui roman pentru adolescenți din 1989 de Mark Helprin, despre un conflict politic dintr-o țară nenumită din Europa de Est. Pe un site apărut această săptămână, numit Putin al lui Schroedinger, ca fundal pentru un cronometru poate fi văzută o înregistrare a X-lui. Numiți X cu două cuvinte ce încep cu aceeași literă.
Răspuns: Lacul Lebedelor
Comentariu: În țările post-sovietice se practică ca, de fiecare dată când au loc evenimente semnificative din punct de vedere politic (tulburări, revoluții, moartea liderilor), televiziunile de stat pun pe post înregistrări irelevante, cea mai legendară fiind baletul „Lacul Lebedelor”.
#4. Autor: Andrei Lutenco, LAREME
În anul 2015, această autoproclamată „rețea socială” propune să începi prin a investi o anumită sumă de dolari și a câștiga 100 în schimb. Sloganul acestei rețele se traduce ca: noi putem multe. Nu ştim care ar fi traducerea acestui slogan în latină, însă spuneţi suma ce trebuie investită.
Răspuns: 3.000 de dolari
Comentariu: E vorba de compania MMM. Sloganul în rusă este „Мы можем многое”. MMM este scrierea romană a numărului 3000.
#5. Autor: Ion Cojocari, Bifidoc
Oficialii din Filipine au instalat 2 statui a Măicii Domnului și a lui Iisus Hristos sub apă, lângă reciful Danajon, provincia Bohol. Scopul acestei instalații a fost de a opri o activitate ilegală care dăuna mediului. Care este această activitate dacă a fost inexistentă înainte de 1867?
Răspuns: Pescuitul cu dinamita
Comentariu: Oficialii au crezut că pescarii ilegali se vor teme să distrugă statuile și nu vor utiliza dinamita, ea fiind inventată în 1867.
#6. Autor: Andrei Lutenco, LAREME
Pe imaginea care ilustrează articolul despre un fel de ALFE pe Wikipedia, partea de jos e însoțită de inscripția „mai mult decât populația globului”. După revoluție, lângă alte ALFE s-au înmulțit înșelăciunea și escrocheriile care storc banii din turiști. Numiți Alfele printr-un cuvânt.
Răspuns: Piramidele
Comentariu: În primul caz e vorba despre piramidele financiare, care pentru a fi funcționale au nevoie de o bază infinită de oameni. În al doilea – despre Piramidele din Giza.
#7. Autor: Brook, Kakulla
EL color a fost realizat în 1986 – 1987. EL reprezintă o EA. Pe pagina Wikipediei române despre EA, la secțiunea „Vezi și” sunt menționate berbecul și scorpionul. Numiți-L pe EL cu trei cuvinte.
Răspuns: Tunul de lemn
Comentariu: Ea – catapultă. Conform filmului „Tunul de lemn”, nora lui David construiește un tun de lemn ce reprezintă o catapultă, cu intenția de a doborî un avion nemțesc. Berbec și Scoprion sunt și ele mașini de război.
#8. Autor: Radu Breahna, Apeiron
În 1922, savanții germani care efectuau experimente pe câini, au observat că un număr mare de furnici se adunau în cuștile animalelor, fiind atrase de urina lor. Acest lucru se întâmpla doar în cazul câinilor cărora li s-a înlăturat o glandă. Ce maladie a fost astfel descoperită, dacă 14 noiembrie este considerată ziua internațională a acesteia?
Răspuns: Diabet/Diabet Zaharat
Comentariu: Glanda înlăturată era pancreasul, ce produce insulina. În lipsa insulinei, crește glicemia ce se manifesta inclusiv prin prezența glucozei în urină. 14 noiembrie – ziua internațională a diabetului
#9. Autor: Radu Breahna, Apeiron
Există diverși factori care pot crește valoarea unei monede simple. În prezent, cea mai valoroasă monedă din lume este un penny din 1909. Costul de 2,5 miliarde USD și l-a căpătat în 2012, devansând, astfel, un alt penny, care a fost vândut anterior cu 1,7 milioane USD. Nu vă întrebăm de ce costă atât de mult, scrieți cât mai exact unde se află această monedă.
Răspuns: Pe Marte/Pe rover-ul Curiosity
Comentariu: Este vorba de unul din obiectele folosite de curiosity pentru a-și ajusta camera de bord. Suma de 2,5 miliarde este costul plasării lui pe Marte. Curiosity a ajuns pe Marte în 2012.
#10. Autor: Ion Vasilică, LAREME
Într-o povestire de Joseph Conrad se descrie un poster publicitar: „Un taur negru, mare şi furios, ce calcă un şarpe galben”. Eroul spune că această imagine reprezintă o alegorie, şarpele simbolizând „boala, slăbiciunea – poate nimic altceva decât X, aceasta din urmă fiind boala cronică a majorităţii omenirii”. Dacă v-ați dat seama la ce se face publicitate, răspundeți ce am înlocuit prin X?
Răspuns: Foamea
Comentariu: Compania producea carne de vită
Următoarele întreceri între Divizii vor avea loc pe 21 martie, iar între echipele Ligilor și Superligilor – pe 22 martie 2015.