Ministerul Educației: Peste o mie de instituții de învățământ vor rămâne fără directori

Maia-Sandu
Foto:Maia Sandu PC: EVZ.md

300 de școli primare și gimnazii, 700 de grădinițe, 100 de licee, 30 de școli profesionale și două colegii din țară vor rămâne fără directori până la finele lunii martie curent.

Aceștia vor fi suspendați din funcție, deoarece, la 23 martie curent, intră în vigoare prevederea Codului Educaţiei (articolul 153) care stabileşte desfacerea contractelor de muncă cu toţi managerii şcolari, cu excepția celor din învățămîntul superior, care nu au fost selectaţi în bază de concurs și au împlinit 5 ani de la data numirii în funcție în momentul intrării în vigoare a Codului.

Potrivit Maiei Sandu, săptămâna viitoare va fi prezentat noul regulament de selectare a managerilor şcolari, care va asigura un proces transparent şi riguros de selectare a directorilor dintre candidaţii cu competenţe manageriale certificate.

Pentru a schimba un sistem e nevoie de participarea și implicarea celor mai buni și dedicați profesioniști. În acest sens, facem un apel la toți cei interesați să participe la concursurile pentru directori. Ne dorim oameni integri și buni manageri în fiecare instituție de învățământ și contăm pe interesul sporit pentru aceste funcții”, a subliniat ministrul în cadrul conferinței susținută astăzi.

În Republica Moldova, funcționează 1.323 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal (424 de licee, 794 de gimnazii, 105 școli primare), 1.440 de instituții preșcolare, 61 de instituții de învățământ secundar profesional și 45 de colegii. La data de 23 martie 2015, vor înceta de drept contractele de muncă a circa 40% din managerii acestor instituții de învățământ.

În termen de cel mult 6 luni de la data încetării contractelor individuale de muncă, autoritățile cu competențe legale de numire în funcție vor organiza concursuri de ocupare a posturilor de director devenite vacante.

Ministerul Educației menționează că actualii directori pot participa la concursurile pentru funcția de manager al instituțiilor de învățământ. În cazul directorilor de școli profesionale și colegii, concursurile vor fi organizate de Ministerul Educației, iar în cazul celorlalte instituții de învățământ menționate – de autoritățile administrației publice locale.

În perioada de pînă la numirea prin concurs a directorilor instituțiilor publice de învățămînt, conducerea instituțiilor va fi exercitată de către directorii interimari desemnați de către autoritățile cu competențe legale de numire în funcție, inclusiv dintre cei actualmente în funcție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine