5 motive de ce jurnaliștii suferă în timpul concertelor mari

IMG_9073
Foto:Concertul trupei Alternosfera din 14 martie

Sâmbătă seara, 14 martie, a avut loc un concert probabil mult așteptat de către tinerii capitalei, întrucât în Hala „Moldova-Film” s-au adunat circa 800 de persoane pentru a-i asculta pe băieții din Alternosfera.

Trupei i-a reușit să adune un număr impresionant de fani și melomani în sala largă a Halei. Bineînțeles că băieții au bucurat publicul cu piese arhicunoscute, precum „Wamintirile”, „1500 de zile”, au cântat și piese mai puțin auzite pe la concertele locale, cum ar fi „Astă vară” sau „Rugi”. Formația, ca de obicei, a reușit să bucure publicul cu piesele sale și să-i îndemne pe tineri la dansuri ritmate.

Echipa #diez însă nu va vorbi despre frumoasele concerte Alternosfera, care de fiecare dată bucură publicul, ci despre public, care nu de fiece dată merită ca munca unor artiști autohtoni să le fie dată spre consum și despre faptul cât de greu îi poate fi unui lucrător în domeniul jurnalismului să-și îndeplinească munca la asemenea evenimente mari.

#1. Atunci când ești lucrător în domeniul jurnalismului, staff-ul poate să te surprindă cu surprize neplăcute

Nu neapărat vorbim de oamenii care sunt responsabili pe loc la eveniment. Vorbim despre persoanele care răspund de securitatea evenimentului. Bineînțeles, aceștia trebuie să-și exercite munca în limitele contractului semnat per eveniment. Dacă un jurnalist și-a exprimat dorința să reflecteze un eveniment, mai ales dacă e de interes public, concertul fiind, după definiție, o manifestare publică, în care sunt interpretare lucrări muzicale, potrivit articolului 20 din Legea Presei, punctul 1c. jurnalistul are voie să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze și 1e. să aibă acces în zonele calamităților naturale, să asiste la mitinguri, demonstrații și la alte manifestații publice, jurnalistul are dreptul și este obligat să facă materiale foto calitative, pentru a transmite cât mai bine situația de la eveniment, emoțiile primite de către public și modul de comportare a vedetelor pe scenă. Necătând la faptul că, într-adevăr, trupa Alternosfera a avut o performanță deosebită, fiind primită cu căldură de către publicul basarabean, acest fapt nu poate fi văzut clar în poze, întrucât la eveniment, chiar de ai autorizația de presă, nu a fost permis accesul echipei după culise. În acest context, dacă securitatea își face griji pentru starea vedetelor, ei trebuie să își asume responsabilitatea să acompanieze reporterul în culise pe o perioadă determinată de timp, apoi să-l acompanieze spre ieșirea din culise. Codul Deontologic al Jurnalistului, de asemenea, presupune asigurarea securității persoanelor care vor fi fotografiate.

 

IMG_9003

 

#2. Rândurile interminabile de oameni

Nu întotdeauna la evenimente jurnalistului îi este asigurată o intrare separată la eveniment, pentru că acesta să-și ocupe poziția de lucru independent de cantitatea de oameni care mai apoi va fi. Deși ușile au fost deschise la ora 20:00, concertul a început cu aproximativ două ore mai târziu, cel mai probabil din cauza numărului de oameni neașteptat de mare, sau așteptat, însă acest pas nu a fost bine gândit. Din această cauză, absolut toate persoanele așteptau în rânduri enorme să intre în spațiul destinat concertului, inclusiv echipa #diez. În cazul în care demonstrai cuiva din trecători că ai nevoie să intri mai repede, pentru a-ți îndeplini obligațiunile de lucru, erai bruscat și ofensat.

 

IMG_8972

 

#3. Publicul s-a comportat indecent în primele minute ale concertului, nefiind luate măsurile necesare de a aplana situația dată

Încă un minus pentru securitate. E foarte neplăcut când stai în rândurile aglomerate, observi cum lumea aruncă gențile după gard ca să aibă loc de dansat sau calcă hainele de pe jos fără ca, din bunul simț, să le ridice și să le arunce pe aceleași genți după gard, mai departe de picioarele lumii. Culmea faptului a fost când se simțea miros de substanțe narcotice și vedeai cum tinerii, mai ales minorii, consumă băuturi alcoolice în cantități interminabile, scuipând peste tot în jur. La modul direct.

 

IMG_9023

#4. Trebuie să-ți păzești cu precauție tehnica ce o porți cu tine

Probabil toți jurnaliștii îi invidiază pe fotografii de turnee, care și-au dezvoltat abilitatea excepțională să „înoate” printre mulțimea de fani fără ca aparatul de fotografiat să ajungă a fi cu fisuri de proporții. O greșeală mare a unui jurnalist, mai ales neexperimentat, este să încerce să se bage în mulțime pentru a face poze, însă concertele rock, de obicei, nu sunt lipsite death wall-uri, mosh pit-uri și alte elemente care în rândurile tinerilor rockeri nu sunt cultivate bine. Așa că este extrem de posibil să primești un cot peste obiectiv, un picior peste reportofon, un cap în nas. Prin urmare, este nevoie, din nou, de un acces separat, chiar și de câteva minute, pentru a putea face sigur poze bune, fără a deveni victima unui „vârtej al morții”.

 

IMG_9024

#5. Nu ai unde să-ți lași hainele și/sau geanta pentru a putea lucra

Extrem de multă lume umbla cu gențile și gecile lor în mână, întrucât în vestiar erau puține locuri. Plus, vestiarul, fiind amplasat exact la intrarea în hală, a provocat un „ambuteiaj lumesc” după ce concertul a luat sfârșit.

#5.1 Atunci când mergi la concertul trupei tale preferate, nu ai timp să savurezi piesele, ci fugi mereu după un cadru bun, un chip frumos, o vorbă spusă de către vocalistul trupei și după lumini.

În fine, pe scenă băieții au evoluat cu piese demult dorite de auzul unui tânăr rocker moldovean, iar jocul luminilor, ca de obicei era formidabil, sala fiind inundată de nuanțe în gri, violet sau verde, care se jucau pe podurile Halei și pe chipurile fanilor Alternosfera.

Aceste lucruri, însă, se pot întâmpla la orice eveniment de amploare. Echipa #diez a învățat o lecție – fiind reporter la un eveniment neașteptat de mare, vino cu două ore mai devreme, să nu aștepți în rândurile interminabile.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine