Pe 20 martie 2015, între orele 10.55 şi 13.15 (ora locală) va avea loc un eveniment astronomic inedit, care va fi vizibil în Europa, Nordul Africii şi al Asiei, Luna va trece între Soare și Pământ, provocând o eclipsă totală, însă aceasta va fi vizibilă doar în Insulele Feroe. Durata cu intensitate maximă a eclipsei va fi de 2 minute și 47 de secunde. În Europa de Est, eclipsa va apărea ca una parțială, iar soarele va fi acoperit în proporție de până la 80%.
În legătură cu acest fapt, Universitatea Tehnică a Moldovei, prin Telescopul instalat în cadrul Observatorului Astronomic din Parcul Muzeu al Tehnicii în aer liber din campusul Râşcani al UTM, va oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a urmări derularea acestui fenomen astral de anvergură prin internet, de pe site-ul http://observator.utm.md/?page_id=8. Acesta va fi primul fenomen studiat online prin intermediul Telescopului UTM de la darea acestuia în exploatare. Telescopul de model Celestron C14 Edge HD, cu montura CGE-PRO a fost procurat cu sprijinul financiar al Ministerului Educaţiei şi este conectat la Centrul de Tehnologii Spaţiale din campusul universitar Râşcani al UTM.
Telescopul și infrastructura aferentă vor fi utilizate pentru monitorizarea zborului Satelitului Moldovenesc şi în scopuri educaţionale pentru studiul fenomenelor astrale, planetelor, Soarelui, Lunii şi sateliţilor Terrei, asigurând posibilitatea predării online a orelor de astronomie.
Ultima eclipsă de Soare de anvergură în Europa a avut loc în anul 1998, iar următoarea se aşteaptă la 12 august 2026.