(grafic, video) Cardul bancar la moldoveni și în lume. Când vor renunța moldovenii la banii de hârtie?

1-qyNilVNeB5TxQ6oDsmubYg
Foto:Aurel Obreja

Te îngrozește gândul că trebuie să stai la coadă ca să plătești taxe pentru stat, să achiți serviciile comunale, sau să aștepți minute bune la bancă pentru a primi bani de la fratele din Italia? Folosește plățile fără numerar: cardul bancar sau achitările on-line.

Asa cum avem buletinul în viața reală, așa trebuie să avem un card, sau și mai bine un cont electronic în lumea virtuală. Este visul oficialilor de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Banca Națională ca orice moldovean să aibă și în lumea virtuală o identitate, pentru interacțiunea cu instituțiile statului. Moldova se dorește un stat modern, unde achitările fără numerar ar urma să devină un instrument de plată ce ar ușura viața cetățenilor, dar și ne-ar poziționa printre țările dezvoltate. Autoritățile nu bat pasul pe loc.

La finele lui 2014 în Republica Moldova existau peste 18 mii de terminale bancare dintre care 1900 de ATM-uri și 16 mii 100 de POS-uri. Cu alte cuvinte se înregistrează o medie de 8 carduri la un POS.

Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, statul a întreprins un șir de măsuri de popularizare și impulsionare a folosirii acestui instrument de plată. A fost extins sistemul de plăţi MPay. Mai mult, au apărut aplicații cu care posesorii de telefoane mobile își pot plăti taxele direct de pe telefon. Potrivit lui Igor Munteanu, director departament plăți la BNM, achitările pot fi efectuate din orice punct al lumii unde există internet și nu se percepe comision suplimentar pentru tranzacții. „În prezent moldovenii deja își pot plăti facturile online, sau și mai nou, de pe telefonul mobil. Am instalat in cateva centre comerciale POS terminale no-touch, de care apropii doar smartfone-ul.

Cardul bancar, devenit deja o banalitate în țările din Uniunea Europeană, un instrument care ar trebui sa ușureze plățile sau obținerea unor documente, rămâne încă un instrument de plată ce bagă frica în moldoveni. Oamenii spun că le este frică să folosească cardul bancar sau să plătească cu telefonul mobil. Majoritatea celor intervievați au menționat că le sunt mai ”aproape” banii de hârtie, când îi simt în mână sau în buzunar.

Datele Băncii Naţionale arată că, din cele peste 15 milioane de operaţiuni cu cardul, aproximativ 85 la sută au fost retrageri de bani din bancomate. Chiar dacă numărul operaţiunilor de plată cu utilizarea cardurilor a crescut simțitor în ultimii ani, ponderea acestora este mult sub media din Uniunea Europeană, care ajunge și la 90 la sută.

Părerile experților în privința plăților fără numerar sunt însă contradictorii. În timp ce unii consideră că numerarul a fost prezent în viețile oamenilor mii de ani și aceștia nu se vor debarasa de bani atât de rapid, expertul economic Roman Chircă consideră că plățile fără numerar sunt comode, sigure, dar și o modalitate de a combate corupția și evaziunea fiscală.

Din 2005 până în prezent numărul cardurilor bancare a crescut de 2,7 ori. În prezent, numărul cardurilor bancare emise de către băncile comerciale din Republica Moldova aflate în circulație atinge cifra de 1.300.000 de unități.

Din 2008 și până în 2014 numărul cadrurilor bancare, aflate în circulație în Republica MOldova aproape s-a dublat, majorându-se de la 732 de mii la 1 milion 300 de mii de unități. (sursa: BNM)
Din 2008 și până în 2014 numărul cadrurilor bancare, aflate în circulație în Republica MOldova aproape s-a dublat, majorându-se de la 732 de mii la 1 milion 300 de mii de unități. (sursa: BNM)
Dacă în așa țări ca Belgia, Franța sau Canada, plățile fără numerar constituie peste 90% din total, în Republica Moldova acestea abia dacă depășesc 10% (sursa: BNM)
Dacă în așa țări ca Belgia, Franța sau Canada, plățile fără numerar constituie peste 90% din total, în Republica Moldova acestea abia dacă depășesc 10% (sursa: BNM)

Această cifră ar însemna că la 3 cetățeni le revine un singur card. Este o rată de deținere foarte mică comparativ cu cel al cetățenilor Uniunii Europene unde fiecărui cetățean îi revin aproximativ 3 carduri.

***

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine