Octavian Curoșu este un tânăr pasionat de ilustrații, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Nopoca. Artistul a relatat pentru #diez despre activitatea sa, experiența și visul pe care urmează să-l atingă în spațiul românesc.
Potrivit spuselor lui Octavian Curoșu, totul a început subit și neplanificat: „Dacă stau să mă gândesc, nu am avut niciodată o epifanie sau un moment în viață care m-a determinat să zic: „Gata, mă fac artist”. Vin dintr-o familie în care interacționam frecvent cu arta, tatăl meu fiind artist. Îmi plăcea să imit ce face el. Astfel, nu e de mirare că am ajuns într-o Școală de Artă, apoi la Colegiul de Arte și în momentul de față la Universitate de Arte”.
Despre decizia de a face ilustrații, Octavian a zis că este una destul de recentă: „La început, ca și toată lumea, nu știam încotro s-o iau, mai ales că arta este un domeniu destul de vast. Am tot explorat mai multe ramuri: pictura, grafica, desenul, fotografia. Am făcut gravură, poligrafie și ilustrație, care mi-a plăcut cel mai mult, pentru că poate fi utilizată în diverse domenii (animația, grafica de carte, graffiti ș.a.). Într-un final, am găsit ce căutam”.
Octavian a afirmat că încearcă să își contureze propriul său stil în domeniul ilustrației: „Încerc să găsesc o formă cât mai simplă care să reprezinte esența unei idei, dar sunt abia la început de drum, astfel, ilustrațiile ajung uneori niște explorări ale potențialului meu. Cu timpul și muuuuuultă muncă (fără ea nu se poate), se va coagula un stil și vor fi mai multe de spus”.
Pe parcursul activității sale artistice, tânărul s-a implicat activ în diverse proiecte, perfecționându-se: „În 2010, în cadrul proiectului „New Vision” am fost profesor de artă pentru un grup de elevi din clasele primare. În 2011, am activat cu cei de la Paper Girl. În 2012, colaborând cu cei de la Asociația Națională a Scouților din Moldova, am scos o ediție specială a revistei „Cercetașul”. În 2013, am participat la Animation Worksheep. În 2014 și până în prezent, activez în grupului Comic Club Cluj”.
În timpul unui proces de creație, Octavian consideră că cel mai captivant lucru este dezvoltarea, când toți își folosesc resursele intelectuale pentru a îmbunătăți proiectul: „Atunci înveți cel mai mult. Inevitabil, vine și recompensa în momentul când îți vezi roadele eforturilor”.
Tânărul are planuri și vise mari, pentru care muncește asiduu: „Pentru început, vreau să-mi i-au licența în vară, apoi, în 2016, după o pregătire serioasă și un portofoliu solid, voi aplica la Universitatea The Animation Workshop din Danemarca. Acolo voi profita de orice oportunitate să acumulez o experiență maximă, astfel, încât să fiu pregătit ca atunci când mă voi întoarce să pun în practică visul care îl împart cu mai mulți prieteni, de a deschide un studio de animație în spațiul românesc. Observ un interes din ce în ce mai mare față de arta digitală în rândul tineretului, e un lucru ce dă perspectivă visului meu”.