Săptămâna trecută, site-ul Primăriei anunța că „primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău”.
Astăzi, 11 martie, într-un material publicat pe site-ul de analiză a politicilor publice – bloguvern.md, consilierul municipal Ghenadie Ivașcenco încearcă să găsească răspunsul la întrebarea „Cine vrea să discrediteze ideea de „E-ticketing” în Chișinău?”
Ce șanse de implementare are „E-ticketarea” la Chișinău, dacă:
# Circa 25-30% din încasările de la vânzarea biletelor în troleibuze/autobuze în Chișinău nu ajung să fie contabilizate, dar rămân în buzunarele taxatorilor/șoferilor (date confirmate prin 2 analize paralele efectuate de companii specializate din Germania și Israel, la comanda BERD). Valoarea anuală a ”încasărilor la negru” este de peste 50 mil. de lei. Fapt recunoscut și în Strategia de Transport Public, înaintată de Primărie spre aprobare CMC în 2014).
# Iată de ce în acordul de credit dintre BERD și Primăria Chișinău privind procurarea de troleibuze a fost stipulată o clauză, potrivit căreia una dintre obligațiile municipalității constă în „introducerea tichetării electronice” în troleibuze și autobuze (Secțiunea 3-01, pt (b), alin (13) din DEED OF GUARANTEE AND PROJECT SUPPORT.
# În conformitate cu contractul de credit cu BERD, Primăria Chișinău și-a luat angajamentul să introducă tichetarea electronică cel târziu până pe 1 ianuarie 2012. Procedura de implementare urma să fie prin parteneriat public-privat. Adică urma să fie organizat un tender pentru selectarea unei companii private, ce va face toată investiția necesară din cont propriu, iar ulterior își va recupera investiția prin decontarea unui % fix din prețul biletelor.
# Conform Studiului de Fezabilitate, elaborat la comanda BERD de către „Rom Transportation Engineering” (Israel), investiția necesară pentru implementarea sistemului este de câteva sute de milioane de lei, în dependență de varianta aleasă și de tipul de echipamente (validatoare, computere la bord, soft, terminale, etc.). Compania privată urmează să-și restituie investiția în maximum 10 ani și să încaseze și un profit acceptabil.
# De 2 ani de zile, Consiliul Municipal Chișinău așteaptă de la Direcția Transport să-i fie prezentate spre aprobare Studiul de Fezabiliate și Documentația de tender. De 2 ani de zile se prezintă același document – ”principiile e-tichetării”, care nu are nicio relevanță juridică.
# Pe 2 martie, aceste „principii generale” (fără continuitate juridică) sunt aprobate prin dispoziția Primarului general…
# Care este sensul aprobării unui document ilegal (din punct de vedere juridic) și steril (din punct de vedere administrativ), în condițiile în care municipalitatea deja cu 2 ani (!) întârzie implementarea angajamentelor față de BERD? De ce CMC nu poate obține deja de 2 ani documentele (legale) promise, pentru a lansa implementarea E-tichetării în Chișinău?
# Ce-i asta? Neglijență? Sabotare? Sau Altceva?