Finanțarea UE – o contribuție semnificativă în dezvoltarea Republicii Moldova

integrare
Foto:gov.md/europa

Relațiile de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană se dezvoltă tot mai rapid în ultima perioadă. Actualmente, atestăm un interes sporit din partea Uniunii Europene pentru țara noastră, iar acest lucru se datorează, în mare măsură, obiectivului strategic de viitor al autorităților și anume vectorului european al țării.

Cu scopul de a prezenta informații clare și accesibile pentru cetățenii Republicii Moldova despre agenda europeană a țării, anterior, Guvernul R. Moldova a lansat și site-ul gov.md/europa/. Portalul informațional oferă detalii privind relațiile RM-UE, istoriile de succes în urma accesării fondurilor europene, întâlnirile de înalt nivel la aceeași temă și orice informaţie care se referă la domeniul dat.

Totodată, cetățenii pot accesa pe site și unele ghiduri care conțin date pe scurt despre diferite subiecte referitor la UE. Unul dintre aceste ghiduri, „Asistența externă pentru o ţară modernă”, conține informații despre principalii finanțatori ai Republicii Moldova. Pe primul loc se află Uniunea Europeană, care, în ultimii cinci ani, a aprobat pentru țara noastră finanțări de peste 880 mln. de euro.

Guvernul Statelor Unite ale Americii este un alt finanțator de top al Republicii Moldova, cu peste 310 mln. de euro la realizarea proiectelor de anvergură. Banca Mondială a semnat cu Moldova angajamente de peste 299 mln. de euro. România finanțează, în prezent, în Republica Moldova proiecte în valoare de peste 105 mln. de euro. Japonia a acordat, din 2009, peste 61 mln. de euro, iar Suedia – peste 44,9.

Astfel, fără aceste resurse, ar fi fost imposibilă resuscitarea economică, dar și dezvoltarea infrastructurii sau reformarea instituțiilor statului. Cei mai mulți dintre banii primiți sunt donații nerambursabile – peste 1,54 mlrd. de euro din totalul asistenței aprobate în perioada 2009 – 2014. În cea mai mare parte, banii donatorilor sunt investiți în reabilitarea drumurilor, construcția de centre sociale, gazoducte și apeducte, în reparația grădinițelor și școlilor, în construcția sau reparația centrelor medicale, etc.

Accesând site-ul gov.md/europa/, cititorul poate afla date pe scurt despre:

  • De ce Moldova alege UE?
  • 10 cele mai răspândite falsuri despre Zona de Liber Schimb
  • 12 cele mai răspândite falsuri despre Acordul de Asociere
  • Asistența externă pentru o ţară modernă

Site-ul a fost lansat în luna noiembrie a anului 2014, în preajma Summitului de la Vilnius, unde Moldova a parafat Acordul de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine