Mai mulți tineri de pe Facebook vor să cheme în judecată compania StarNet

starnet
Foto:StarNet PC: Facebook/ StarNet

Câțiva tineri au lansat o inițiativă pe Internet de chemare în judecată a companiei Starnet. Aceasta după ce o bază de date cu datele personale ale clienților companiei a fost făcută publică pe Internet.

„Am fost profund indignat, când am văzut datele părinţilor mei, rudelor mele în acea listă. Eram ferm convins că administraţia StarNet nu îşi va asuma nicio responsabilitate pentru scurgerea de date, sunt prea aroganţi pentru a recunoaşte greşelile.

Pentru început, mergem cu o plângere penală colectivă pe compania StarNet la procuratură pe art. 261 CP RM, şi anume încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic, secţia infracţiuni informatici”, spune Gicu Sorici, unul dintre inițiatori pentru Moldova.ORG, care adaugă că sunt deja 50 de oameni dispuși să meargă in instanță.

Partea Legală

Starnet a încălcat Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal prin faptul că nu au putut asigura protecție suficientă a datelor cu caracter personal al clienților, spune juristul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

„În funcție de urmări, față de Starnet urmează să fie aplicată răspunderea penală sau contravențională prevăzută în articolul 74/1 al Codului contravențional. Pe de altă parte, organele competente (Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal, Procuratura Generală, IGP) trebuie să depună eforturi pentru a identifica persoanele vinovate de realizarea unui atac cibernetic, care a dus la publicarea datelor cu caracter personal”, spune acesta.

Vadim Vieru spune că, clienții pot acționa compania în judecată pentru a-și revendica drepturile care le-au fost încălcate, dar și pentru a determina compania să fie mai precaută pe viitor cu datele personale pe care le deține. Vadim Vieru mai adaugă că Starnet trebuie să-și ceară scuze de la clienții săi și să încerce să rezolve amiabil eventualele litigii.

Ce spune StarNet?

Compania Starnet a publicat un comunicat de presă pe 27 februarie, a doua zi de la apariția datelor pe Internet, prin care îndeamnă clienții săi să-și modifice parola de acces la Contul Personal StarNet și la adresa de e-mail.

„Informația a fost sustrasă în mod fraudulos prin atac informatic organizat asupra sistemelor IT din companie.

Din informațiile preliminare, atacatorii au folosit un virus care a permis sustragerea frauduloasă a informațiilor, astfel încât, atacatorii au avut acces la datele sensibile ale companiei: nume și prenume clienți, ID buletin, telefon și adrese de e-mail.

Toate datele clienților au fost și sunt ținute cu control strict de acces și protejate în sistemul informațional StarNet, dar felul în care a fost făcut atacul a condus la posibilitatea accesării acestora și în format decriptat”, se arată în comunicat.

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, de comun cu Procuratura Generală, Brigada de Poliție pentru Destinații Speciale „Fulger” și Serviciul de informații și Securitate, au reținut în după-amiaza zilei de 27 februarie curent, două persoane care sunt suspectate că au obținut accesul ilegal la bazele de date din sistemul informatic al companiei StarNet.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine