La 1 martie 1937, 78 de ani în urmă, s-a născut marele compozitor și muzician Eugen Doga. Echipa #diez îi urează La Mulți Ani!
Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, RSSA Moldovenească, azi raionul Rîbnița, Republica Moldova.
Potrivit Wikipedia, drept recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din U.R.S.S. (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) ș.a.
În anul 1972 a primit „Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul „Lăutarii”, iar în 1976, „Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului „Șatra”.
În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).
La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.
Pe 26 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.
„Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba râvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decât orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.” (Eugen Doga)
De asemenea, la data de 1 martie 2015, în oficiul poştal MD-2012 Chişinău este pusă în circulaţie seria de mărci poştale „Valsul din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară. Capodoperă muzicală a secolului XX. Compozitor – Eugen Doga”.
Seria de mărci poştale include o marcă poştală cu valoarea nominală de 1,75 lei şi este emisă în scopul promovării valsului din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”, compozitor Eugen Doga. Lucrarea este considerată o adevărată capodoperă muzicală a secolului XX, care a constituit coloana sonoră a filmului de succes cu acelaşi nume, regizat de remarcabilul regizor Emil Loteanu.
În fundal poate fi văzută o pereche de dansatori valsând şi partitura valsului din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”. Seria a fost emisă într-un tiraj de 200.000 de exemplare, în formatul 46,00×27,50 mm. Într-o coală sunt 10 mărci (2×5). Designul a fost elaborat de Vitaliu Pogolşa.
Iată câteva dintre mărgăritarele compozitorului Eugen Doga: