(video) A fost dat startul înregistrării pentru Maratonului Internațional din Chișinău

10986960_10155343698380691_8529754926429292355_n
Foto:PC: Facebook/Dmitri Voloshin

La 26 februarie a avut loc prima conferinţă de presă, consacrată Maratonului Internaţional din Chişinău care va avea loc pe 26 aprilie, lansării site-ului oficial al evenimentului (www.marathon.md) şi startului înregistrării sportivilor la maraton.

La eveniment au fost prezenţi Serghei Afanasenco, ministrul Tineretului și Sportului al RM, Dmitri Voloşin, preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, care este organizatorul Maratonului din Chişinău, Roman Ştirbu, organizator principal al Maratonului din Chişinău şi Constantin Ivas, directorul companiei al companiei Petrom-Moldova, care este sponsor general al Maratonului din Chişinău.

Dmitri Voloşin, preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter este sportiv amator, participant activ al maratoanelor internaţionale şi altor competiţii internaţionale serioase, ca de exemplu al triatlonului Ironman despre care #diez a scris anterior. El a relatat cum a luat naştere ideea desfăşurării unui maraton internaţional la Chişinău. „Acum 2,5 ani am început să practic sportul, în special alergările. Peste un timp am simţit că sunt gata să parcurg distanţa maratonului. Am fost la maratoane desfăşurate în multe oraşe europene: Amsterdam, Paris, Zurich, am fost în America, unde am participat la maratonul din New-York şi la triatlonul din San-Francisco. Am observat că maratonul nu este un simplu eveniment sportiv. În primul rând, este o mare sărbătoare pentru oraş. Oamenii ies în stradă cu toată familia, îi susţin pe sportivi, le ţin pumnii şi se bucură pentru ei. Iar când ajungi la linia de finiş, împletind picioarele de oboseală, ţi se pune medalia comemorativă la gât, unii te bat pe umăr, te îmbrăţişează, te felicită, îţi spun cuvinte de încurajare, atunci încerci sentimentul că ai reuşit! Este cel mai bun sentiment din lume,” spune sportivul.

„Când după asemenea sărbători te întorci la Chişinău, te mâhneşte gândul că aici persoanele care se ocupă de alergări pot fi numărate pe degete, aici nu există un cult al alergării, ca peste hotare. Atunci am decis să înfiinţăm reţeaua sportivă de socializare Sporter, pentru a-i uni pe sportivi şi a promova modul sănătos de viaţă. În doar câţiva ani de existenţă am desfăşurat câteva zeci de evenimente sportive de succes. Acum avem experienţa, forţe şi motivaţia necesară, pentru a desfăşura un eveniment de o asemenea amploare ca Maratonul Internaţional din Chişinău! El va deveni o tradiţie bună şi o mare sărbătoare pentru oraşul nostru iubit. Vreau să mă adresez tuturor locuitorilor Chişinăului şi cetăţenilor ţării noastre. La 26 aprilie luaţi-vă copiii, apropiaţii, persoanele dragi şi ieşiţi în oraş să-i susţineţi pe cei, care vor alerga 42 km pe străzile principale ale capitalei noastre!”, a spus Dmitri Voloşin.

Roman Ştirbu, organizator principal al Maratonului din Chişinău a dezvăluit unele detalii tehnice și a relatat despre începerea înregistrării la maraton pe site-ului oficial www.marathon.md. „În cadrul Maratonului din Chişinău se vor desfăşura curse pe următoarele distanţe: 42 km – maraton, 21 km – semi-maraton, cursa de 10 km şi alergarea în masă pentru toţi pe distanţa de 3 km. Comitetul organizatoric a decis să stabilească taxe simbolice de participare, accesibile tuturor. Astfel, participarea la maraton – 42 km – va costa 200 MDL, la semi-maraton și la cursa de 10 km – 100 de lei. Este de câteva ori mai puţin decât participarea la maratoanele din Europa. Participarea la alergarea în masă va fi gratuită”, susține Roman Știrbu.

Totodată, în premieră pentru Moldova, la competiţii va fi utilizat un sistem profesionist de cronometrare. „Astfel, sportivii care vor parcurge distanţele 42, 21 şi 10 km vor primi un cip de unică folosinţă, cu ajutorul căruia vor fi monitorizate rezultatele în regim de timp real şi imediat vor fi publicate pe internet. Participanţii la maraton, semimaraton şi cursa de 10 km vor obţine un pachet de start, care în afară de cip va include un tricou oficial al Maratonului din Chişinău. La linia de finiş pe fiecare îl aşteaptă medalia comemorativă de participare”, a mai adăugat Știrbu.

Ministrul Tineretului și Sportului al RM, Serghei Afanasenco, şi-a exprimat bucuria în legătură cu faptul că există organizaţii ca Sporter, care iniţiază şi îşi asumă responsabilitatea pentru organizarea unor evenimente de o asemenea amploare ca Maratonul din Chişinău.

Maratonul Internaţional din Chişinău se va desfăşura la 26 aprilie 2015. Capitala moldovenească a găzduit un maraton o singură dată – în anul 1986.

Se poate participa la maraton după înregistrarea pe site-ul www.marathon.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine