ISFiT 2015 a fost o experiență de viață pentru peste 450 de studenți, printre care și câțiva originari din Republica Moldova. Următoarea ediție a festivalului studențesc are loc în 2017. De ce merită să aplicați și ce înseamnă acest proiect – aflați de la tinerii care au fost anul acesta în Norvegia, în orășelul Trondheim, unde au spus cu mândrie că sunt moldoveni și că au și ei idei de împărtășit prin care pot face o diferență.
Tatiana Biciuc, 24 de ani
‘’… the next bus stop is Studentsamfundet’’- așa începea aventura mea în Norvegia unde, 11 zile au reușit să îmi facă praf și pulbere scepticismul și dubiile legate de ISFiT și schimbarea pe care chiar reușește s-o facă. Nici nu observi cum din nou prinde viață scânteia ta interioară, asemeni făcliilor de la Walk of Peace, dând viață și luminițelor din sufletele vecine.
Aici nu e vorba despre Dalai Lama cu care ai ocazia să vorbești prima, nici despre Health workshopul tău multinațional cu care joci „Hi Ha Hu” (joc specific festivalului) pe malul mării în ploaie, nici despre lupta cu furtuna de zăpadă sau piesa lui Moddi „House by the see” de la Opening Ceremony, care e cea mai periculoasă armă lacrimogenă.
Da, e vorba despre o poveste, însă nu e despre fata ce își găsește prințul norvegian la miezul nopții în mijlocul unui Silent Disco de Valentine’s Day, nici despre vikingii blonzi cu ochi albaștri, care fac cele mai bune waffles, nici despre căsuța primitoare a lui Hansel și Gretel, unde trolii ascund sub pat brown cheese și cu atât mai mult nu e despre cei 7 euro pentru o bere.
Istoria este despre ce te faci după ultimul check out, când stai singură în aeroportul acoperit de ceață din Amsterdam și în minte îți vin ultimele cuvinte ale lui Marius Jones, președintele ISFiT: „I am the master of my fate,/ I am the captain of my soul”. Atunci decizi că încă e prea devreme să tragi o linie și să scrii „happy end” după toate. Te alături altor ISFiT-eri pentru a lansa în această primăvară ACI (Anti-Corruption International), o organizație internațională a studenților împotriva corupției, care vine să demonstreze scepticilor, printre care, la început, mă număram și eu, că lumina reaprinsă de acest incredibil festival va dăinui în întuneric și că în scurt timp veți auzi din nou despre noi și despre ISFiT.
P.S. Iar prințului norvegian nu-i ramâne altceva de făcut, decât să mai aștepte un an fata. „I am the master of my fate, I am the captain of my soul.”
Dorian Sasu
ISFIT a fost o experiență foarte bună.
# Am făcut cunoștință cu foarte multe persoane și ce e frumos, că sunt din întreaga lume, de la Canada la Bhutan. Asta înseamnă că toți aveau un background cultural extrem de variat. Însă spre final, toți am ajuns la concluzia că, deși suntem din diferite medii, avem fenotip diferit sau viziuni diferite, toți suntem egali.
# Cel mai important moment al festivalului a fost, bineînțeles, întâlnirea cu Dalai Lama.
# Cazare. Știu că aici depinde mult de noroc, dar eu am avut un noroc mare să ajung la ai mei. Am stat la o familie: ea – norvegiană, el – spaniol. O casă tipic norvegiană cu lumânări peste tot (îmi place mania norvegienilor față de lumânări). Mi-au plăcut discuțiile cu ei în fiecare seară, până la 1 sau 2 noaptea, discuții despre tot și despre nimicuri, dar care erau atât de plăcute. Cred că am aflat mai multe despre Norvegia de la ei, decât de pe net sau de la festival. Sunt sigur că voi ține legătura cu ei.
# Team Leaders. Patru persoane extraordinare care ne-au făcut viața mai ușoară. Au lucrat mult pentru asta, se vedea și pe fețele lor.
# Aspecte negative? Organizarea parlamentului.
Doina Stimpovschii
„Magic. Acesta este cuvântul care definește tot ce a însemnat ISFIT pentru mine. Să interacționezi timp de 10 zile cu tineri din peste 140 de țări care vorbesc limbi diferite, arată și gândesc diferit, este o experiență incomparabilă. Mi-am făcut prieteni din cele mai diverse colțuri ale lumii, din Mexic și Venezuela până în Indonezia, Zimbabwe sau Vietnam. Pentru mine, cel mai curios lucru a fost să observ că nu a existat acea separare în mai multe grupulețe, cum se întâmplă, de obicei, într-un colectiv de muncă. Îmi spuneam că inevitabil voi găsi oameni cu care mă voi înțelege mai bine decât cu alții. La ISFIT însă nu există așa ceva! Toată lumea e prietenă cu toată lumea. Puteai să întâlnești studenți din peste cei 450 de participanți peste tot în Trondheim! Am revenit acasă plină de energie, entuziasm și cu o răceală zdravănă, pe care, apropo, cred că am căpătat-o de la Dalai Lama.”
Festivalul are loc o dată la doi ani în orașul studențesc Trondheim, al treilea cel mai mare și cel mai important oraș norvegian. Participanți din toată lumea se reunesc pentru a discuta un subiect de actualitate ce vizează toate națiunile lumii. Anul acesta tema festivalului a fost Corupția, în jurul căreia au fost create 18 ateliere de lucru. Ideile studenților au fost totalizate la final prin elaborarea a trei rezoluții în cadrul Parlamentului ISFiT, ce urmează să fie înaintate Organizației Națiunilor Unite.