Invențiile și cercetările științifice ale elevilor din mai multe raioane ale țării sunt prezentate în cadrul Concursului Național de Știință și Inginerie „Mold SEF”, care a început azi la Chișinău.
La competiție s-au înscris tineri care au realizat în ultimul an proiecte în domeniile științe, tehnologii informaționale și științe aplicate. În total, la concurs au fost depuse 48 de proiecte. Câștigătorii vor fi desemnați de membrii unui juriu constituit din profesori universitari și oameni de știință.
Ajuns la cea de-a treia ediție, concursul organizat de Ministerul Educației a întrunit, în anul curent, 64 de elevi din municipiile Chișinău și Bălți și din raioanele Ungheni, Căușeni, Soroca. Majoritatea participanților la competiție au depus proiecte individuale, în același timp, 16 lucrări au fost elaborate de grupuri a câte doi autori. Din numărul total de dosare, 21 se referă la domeniul științe, 15 – la domeniul științe aplicate, iar 12 vizează tehnologiile informaționale.
Prezentă la ceremonia de inaugurare a concursului, Valentina Chicu, șef al Direcției Învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, a menționat importanța concursului „Mold SEF” în sporirea interesului elevilor pentru științele reale și dezvoltarea competențelor de cercetare. La rândul său, Tatiana Nanaeva, coordonator de programe regionale Intel pentru țările CSI, a salutat faptul că numărul participanților și calitatea proiectelor prezentate în cadrul concursului „Mold Sef” crește de la an la an.
Concursul se desfășoară în incinta Liceului Republican cu Profil Real „Mihai Marinciuc”, lucrările participanților fiind expuse pe standuri special amenajate în acest scop. În cele trei zile de concurs, participanții vor avea parte de un program cultural și de mai multe discuții cu personalități notorii în domeniul științei și tehnicii. De asemenea, pentru cadrele didactice care au coordonat elaborarea lucrărilor elevilor va fi organizat un seminar de instruire privind formarea la elevi a competențelor de cercetare.
La finalul competiției, Ministerul Educației va acorda un număr total de 30 de premii bănești. Premii speciale vor fi acordate de partenerii concursului – companiile Intel și Microsoft, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) și Starnet. Tuturor participanților – elevi și coordonatori de proiecte, le vor fi înmânate premii simbolice din partea sponsorilor.
Ulterior, cele mai bune trei proiecte vor reprezenta Republica Moldova la competiția internațională Intel ISEF 2015, care se va desfăşura în orașul Pittsburgh, SUA.
Concursul „Mold SEF” este organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Companiei Intel şi Asociaţiei Companiilor Private în domeniul IT din Moldova.
Festivitatea de premiere a concursului va avea loc vineri, 27 februarie, cu începere de la ora 10.30.