Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită retragerea candidaturii lui Chiril Gaburici de la funcţia de Prim-ministru. Apelul public a fost transmis către cele patru fracţiuni parlamentare, către Parlamentul, Preşedintele și Guvernul Republicii Moldova.
În apel se menționează faptul că Republica Moldova traversează o perioadă din ce în ce mai dificilă. Mai bine de câteva luni, Guvernul nu activează cu mandatul deplin, din care aproape 3 luni după confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. În această perioadă de instabilitate politică constatăm deprecierea considerabilă (peste 10%) a valutei naţionale, pierderea încrederii în sistemul bancar-financiar, lipsa bugetului şi a politicii fiscale pentru anul 2015, totul pe fundalul unui conflict armat în Ucraina şi o situaţie dificilă per ansamblu în regiune.
„Desemnarea, de către preşedintele ţării N.Timofti, a dlui Chiril Gaburici în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru a Republicii Moldova pe data de 14 februarie 2015, la distanţa de o zi din momentul enunţării oficiale despre această persoană, nu poate fi acceptată totalmente pozitiv de către societate şi opinia publică. În opinia noastră, societatea nu are suficiente date şi informaţii despre integritatea, competenţa profesională şi, cel mai important, încrederea societăţii pentru candidatul propus”, se spune în apel.
Semnatarii apelului constată absenţa verificării prealabile a integrităţii candidatului de către partidele politice şi Preşedintele Republicii.
Totodată, aceștia mai constată consecinţa de absenţă a încrederii din partea opiniei publice şi societăţii, care decurge din multiplele lacune de integritate, precum alegaţia obţinerii unei dipome false, alegaţii de cazuri corupţie, nerespectări grave ale drepturilor omului, colaborări cu regimuri autoritare şi dictatoriale etc. şi rămase neexplicate în spaţiul public.
Aceștia solicită retragerea candidaturii de către candidat în cazul constatării necorespunderii criteriilor sus-numite şi retragerea înaintării candidaturii de către Preşedintele Republicii Moldova. Desemnarea şi înaintarea unei candidature merititocrate, profesioniste şi care ar corespunde cerinţelor şi standardelor ridicate de integritate, ale democraţiei şi statului de drept.
Semnatarii apelului sunt:
Olga Bîtcă, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Preşedinte Alianţa Anticorupţie
Catinca Mardarovici, Clubului Politic al Femeilor 50/50, Preşedinte Consiliul Naţional al ONG-urilor
Antoniţa Fonari, Centrul de Resurse Tineri şi Liberi, Secretar Consiliul Naţional al ONG-urilor, Vice-Preşedinte Consiliul Naţional pentru Participare
Cristina Pereteatcu, Amnesty International Moldova
Iuliana Cantaragiu, Centrul Naţional de Mediu, Consiliul Naţional ONG
Otilia Sîrbu, Caritas Moldova
Valeriu Rusu, Agenţia pentru Dezvoltare Regională ADR Habitat, Vice-Preşedinte Alianţa Anticorupţie
Ghenadie Turcanu, Centrul PAS
Ilia Trombiţki, Eco-TIRAS
Ludmila Popovici, RCTV Memoria
Vani Jeregi, Institutul pentru Drepturile Omului
Serghei Ostaf, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Preşedinte Consiliul Naţional pentru Participare
Liubomir Chiriac, IDIS Viitorul
Viorel Soltan, Centrul PAS
Vitalie Mester, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi
Dorin Curoşu, Preşedinte Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova
Ion Guzun, Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Valentin Ciubotaru, AO BIOS
Olesea Stamate, AGER
Ioana Bobina, AO Asociaţia Femeilor pentru Protectia Mediului si Dezvoltarea Durabilă
Victor Cotruţa, REC Moldova
Nicolae Dandiş, Centrul PRO-Europa Cahul
Tatiana Marin, OT Stefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova
Violeta Gaşiţoi, avocat
Игорь Кильчевский, Liga PTH
Reamintim că Parlamentul se convoacă astăzi, 18 februarie, în şedinţă pentru oferirea votului de încredere Guvernului Gaburici. Pentru a fi învestit, acesta are nevoie de 51 de voturi.
Vedeți mai jos textul integral al apelului: