Cum să facem diferența între un vin bun și altul mai puțin bun

prodan
Foto:Rodion Prodan la o degustație de vinuri PC: Ion Luca

Pentru a sesiza dacă vinul este de calitate sau nu, e nevoie să cunoaștem câteva aspecte primordiale. Mirosul și gustul sunt cele două simțuri care ne vor ajuta în acest sens.

#1. Echilibrul vinului

Un vin poate fi denumit „echilibrat” atunci, când toate aspectele sale nu sar în evidență. Vinul nu este echilibrat când taninurile usucă cavitatea bucală excesiv, când aciditatea sau dulcele este prea intens sau alcoolul acoperă aroma.

Nu există niciun standard stabilit care ar corela gustul echilibrat. Toate vinurile de calitate trebuie să ofere o senzație de gust bine structurat. E nevoie de menționat aici un moment important, multe vinuri nobile necesită timp pentru a stabili acest echilibru. În dependență de vin, durata înnobilării este diferită: de la 3 la 7 ani pentru cele roșii, 1 – 3 ani pentru cele albe și 6 – 12 luni pentru cele rosé. De fiecare dată când degustați un vin, încercați să descoperiți și să definiți acel gust armonios.

 #2. Mirosul proaspăt și curat

Nasul ne ajută cel mai bine la acest capitol. Uneori, în aromă sesizăm defecte care ne provoacă neplăceri chiar de la prima inhalare.

– Cel mai des întâlnit e cel de dop – vin „bușonat” și nu e de vină vinificația. Are un singur ghinion: poate fi confundat cu un miros supărător de mucegai, câteodată mai puțin intens. Unii consumatori chiar nu ar putea să-l observe. De obicei, vinul bușonat este lipsit de fructuozitate și farmec pe palat.

 

PC: www.pjwineblog.com

– Deseori, aud ca argument împotriva consumului vinului tehnic folosirea dioxidului de sulf. Excesul acestui conservant oferă vinului miros de chibrit proaspăt aprins, perceptibil la vârful nasului. Vinurile cu mult zahăr rezidual necesită acest conservant în mai mari proporții, pentru a stopa fermentarea în sticlă. Cu puțină aerare sau cu trecerea timpului, acest miros dispare. Dacă nu știți cum miroase sulful, atunci mirosiți un ou fiert tare, lăsat 1 – 2 zile.

 

PC: Rodion Prodan
PC: www.winexin.sg

– Oxidarea. Dacă știți cum sunt la miros vinurile Madeira ori Shervin-urile, atunci sunteți familiari cu acest iz. El oferă vinului statut și un gust plat. Dacă vinul trece de faza de oxidare, el se transformă în oțet.

 #3. Lungimea postgustului

După ce ați înghițit o gură de vin, s-ar putea să descoperiți că, în unele cazuri, gustul e mai remanent decât alteori. Vinurile grandioase persistă, uneori, câteva minute și evident, plăcerea se dublează în așa cazuri. „Sfârșitul lung” este la fel catalogat ca un indicator de calitate.

Un material de la somelierul, Rodion Prodan, pentru proiectul „Vin la Tine”.

Taguri: #vinlatine
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine