(foto) Ramin Mazur – unul dintre cei mai buni reprezentanți de fotografie documentară internațională

ramin1
Foto:Autorul seriei de fotografii despre boala fluturelui, și anume Ramin Mazur, a devenit unul dintre cei mai buni reprezentanți ai fotografiei documentare internaționale, PC: Ramin Mazur

30 under 30s este un proiect prin care una dintre cele mai populare organizații de fotografie documentară a denumit 30 cei mai buni fotografi din lume, care au vârsta de până la 30 de ani.

Magnum Photos, una dintre cele mai cotate organizații de fotografie documentară din lume, a creat o listă a 30 celor mai talentați fotografi la nivel internațional, lucrările cărora vor fi expuse în cadrul expoziției The Photography Show a Centrului Național de Expoziții din Birmingham, Anglia, între 21 și 24 martie 2015.

 

Ramin Mazur, PC: Igor Ni pentru proiectul Publish Yourself
Ramin Mazur, PC: Igor Ni pentru proiectul Publish Yourself

Unul dintre cei 30 de fotografi este și concetățeanul nostru, Ramin Mazur, jurnalist foto și fotograf freelancer. Ramin a creat compoziții documentare despre Epidermolysis bullosa sau, popular vorbind, boala fluturelui, de care suferă circa 50 de persoane din Republica Moldova. Boala fluturelui este o dereglare genetică care se răsfrânge asupra pielii purtătorului acestei maladii. Din păcate, această boală este incurabilă. Istoria acestei boli a început să fie cunoscută prin intermediul lui Eugen Brad, tânărul boala căruia se află într-o stare critică.

 

PC: Ramin Mazur
PC: Ramin Mazur

Pe pagina proiectului fotografic al lui Ramin Mazur, el informează cititorul că Eugen Brad a fondat o organizație și anume Debra Moldova, ce are scopul de a uni forțele persoanelor cu această maladie ca problema lor să fie discutată și auzită, ca lumea să cunoască modul în care acestea se descurcă în situațiile dificile în care se află. Această comunitate beneficiază însă de puțin sprijin din partea statului. Ramin a încercat, prin pozele sale, să redea aceste probleme, fotografiind atât chipul lui Eugen Brad, cât și al altor persoane suferinde de această boală, precum ar fi tânărul Reabenchii Costel, care la un an de la nașterea sa a fost diagnosticat cu forma polidistrofică a bolii fluturelui, iar acum, la aproape 20 de ani ai săi, se află într-o stare gravă.

 

PC: Ramin Mazur
PC: Ramin Mazur

„Am abordat subiectul acestei boli, întrucât nu am știut nimic despre existența unei astfel de maladii, mai ales la noi în Moldova. Proiectul fotografic a fost mai mult o colaborare cu bolnavii, ca să scoatem la iveală existența lor și a problemelor cu care ei se confruntă”, i-a împărtășit Ramin Mazur echipei #diez. La întrebarea cum totuși el se simte în calitate de câștigător în cadrul acestei competiții, Ramin a spus că așa a fost părerea organizatorilor. „Mă simt mulțumit, dar nu cred că eu sunt unul dintre cei mai buni”, a răspuns modest Ramin. Fotograful îndeamnă cititorii să-l susțină pe Eugen Brad și cauza organizației acestuia.

 

PC: Ramin Mazur
PC: Ramin Mazur
PC: Ramin Mazur
PC: Ramin Mazur

Câte ceva despre Ramin Mazur. Tânărul în vârstă de 27 de ani și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM și actualmente este jurnalist foto în cadrul unui ziar local și fotograf freelancer. Mai multe poze de-ale sale au fost postate și lăudate în cadrul proiectului Everyday Eastern Europe, proiect ce vizează demonstrarea modului de viață în Europa de Est. De asemenea, Ramin a fost membrul proiectului Publish Yourself, în urma căruia, a fost realizată revista „NOUĂ”. În revistă, Ramin a scris și a documentat prin poze o altă istorie care trebuie auzită și anume istoria veteranului de război Tudor Pînzari, care de ani de zile, locuind într-o căsuță mică lângă Palatul Republicii, își cere respectarea drepturilor sale de luptător. Poți urmări activitatea lui Ramin atât pe site-ul lui oficial, cât și pe Instagram.

 

PC: Ramin Mazur
PC: Ramin Mazur
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine