Oricine are un prieten virtual care postează constant fotografii cu partenerul de cuplu, căruia îi adresează mesaje de dragoste publice, presărate cu multe inimioare. Psihologii însă avertizează că orice relaţie ce pare perfectă pe Facebook, ar putea lăsa de dorit în realitate.
Indiferent cât de reţinut este un om în comportament, atunci când este îndrăgostit, îi vine să-şi strige fericirea în gura mare. Astfel, cunoaştem oamenii expansivi, cărora nu le pasă de circumstanţe şi ţin să anunţe întreaga planetă că şi-au găsit sufletul pereche. În consecinţă, apar reacţii supărător de siropoase pe reţelele de socializare, manifestări enervante ale cuplurilor ce-şi strigă iubirea pe internet.
Am întrebat tinerii cum privesc ei situația dată, referitor la cuplurile ce postează constant mesaje de dragoste pe rețelele de socializare și își manifestă iubirea somptuos, în văzul lumii.
Romanciuc Arcadie: „Facebook-ul strică relațiile. Oamenii au uitat cum să se iubească. O plimbare în parc, o declarație de dragoste la lumina lunii, o călătorie pe undeva, un picnic, la teatru, la cinema ar fi mai binevenite, decât o fotografie cu mii de grimase, declarații de dragoste absurde și sute de citate distribuite de pe gândul.md.”
Ludmila Perciun: „Totul depinde de persoană și nu putem judeca oamenii care postează tare multe lucruri personale pe pagina lor, deoarece poate acela e modul lor de a fi, sunt persoane deschise și chiar au nevoie de a-și împărtăși sentimentele și bucuriile cu alții. Sunt două tipuri: cei care pur și simplu vor să fie luați în seamă și cei care vor să-și împărtășească dragostea. Acest lucru pare uneori urât, dar, în mare parte, eu deseori mă bucur pentru alții. Oricum, totul trebuie sa fie cu măsură.”
Felicia Cheibaș: „În opinia mea, viața personală trebuie păstrată cât mai departe de ochii lumii, căci, cu cât mai puțini știu despre ea, cu atât ești mai fericit. Consider că astfel de afișări nu îți îmbogățesc viața cu nimic, ci din contra, pot provoca invidii și mai multe dispute între parteneri. Dragostea adevărată se demonstrează prin fapte, prin cuvintele calde adresate omului drag, nu prin niște stări și poze ce au drept unic scop de a adăuga cât mai multe like-uri. Cu toate acestea, fiecare are dreptul de a alege ce dorește să dezvăluie din viața sa privată, iar pentru mulți acesta este modul prin care ei își exprimă fericirea, de aceea nu ar trebui sa fie judecați.”
Munteanu Maxim: „Rețelele de socializare nu sunt făcute pentru a destăinui viața personală. Cuplurile care o fac, cred că se iubesc doar pentru a arăta lumii, dar în realitate e doar o atracție reciprocă.”
Sfatul Specialistului – Ana Comendant, psiholog: „Dragostea adevărată nu are nevoie de fi împărtășită celorlalți, ci e doar între două persoane. Dacă unul sau ambii parteneri folosesc rețelele de socializare ca să-și afirme, confirme, actualizeze emoțiile de dragoste, cauzele pot fi următoarele:
#1. Fuziunea puternică dintre cei doi. Într-o relație sănătoasă, partenerii au un spațiu comun și un spațiu personal. Ei pot exista împreună sau separat. În cazul fuziunii, unul din parteneri se contopește și se „dizolvă” în celălalt, astfel încât nu-și poate percepe existența fără celălalt.
#2. Infantilismul emoțional în relație e atunci când dragostea nu e suficientă, dacă nu mă invidiază toți că sunt iubită sau că iubesc. E atunci când ceva parcă nu-mi ajunge și simt o necesitate accentuată de a-mi împărți fericirea cu toții.
#3. Sunt cupluri care se pupăcesc în lume și se bat în casă. Așa se întâmplă și cu internetul: sunt cupluri care arată bine la cameră, dar deloc bine în afara platourilor de filmare.
Trebuie să specific că toate cuplurile își manifestă, uneori, emoțiile pe internet: fie se bucură profund de un eveniment, fie își dau seama că, dacă vor scrie despre asta, partenerul lor va primi laude și de la alte rude, prieteni. Astfel, el va fi motivat să mai organizeze așa surprize frumoase. Diferența e că, într-o relație sănătoasă, aceste manifestări sunt dozate și filtrate și dacă partenerii își transmit mesaje cu pupici, o fac prin „private message”, dar nu pe „news feed”.”
Dacă tot suntem în „era Facebook-ului”, probabil veți găsi curioase informațiile despre ABC-ul relațiilor pe rețeaua de socializare tocmai remarcată, informații valorificate mai jos:
Tipuri de relație pe Facebook
# Relația munte – Relații care sunt de când vă știți pe Facebook și orice s-ar întâmpla, ei sunt împreună.
# Relația „Iaca este – iaca nu-i” – Persoanele se joacă cu setările prea des, ba sunt împreună ba nu, ba da, ba nu. Ar trebui o opțiune nouă: certați.
# Relații fantomă – Persoanele au poze comune, comentează unul altuia, își trimit orice fel de lucruri dulci, toți îi văd împreună, dar pe Facebook ambii sunt single sau în relații cu obiecte sau persoane imaginare.
# Relația „Cum te duce vântul” – Persoane ale căror setări le vezi doar când sunt într-o relație cu cineva și, de cele mai multe ori, la intervale foarte scurte, azi cu X, peste o săptămână cu Y și tot așa.
# Relația „Cui pe cui se scoate” – două persoane sunt într-o relație doar pe Facebook, pentru a nu fi singure sau pentru a demonstra cuiva ceva.
Totodată, spre o ameliorare a problemei sus prezentate, vă propunem un șir de Reguli esențiale ale unei relații pe Facebook:
# Nu eticheta în poze persoana cu care te întâlnești (iar dacă o faci, ai grijă ca albumul să fie vizibil doar pentru voi doi);
# Nu scrie mesaje și nu verifica profilurile foștilor/fostelor, partenerei tale/partenerului tău;
# Nu-ți schimba starea de pe Facebook (doar în cazuri extreme și doar dacă ați stabilit de bun acord);
# Ai grijă ce scrii în postări și comentarii (Nu spăla rufele în public);
# Nu fi deranjant (Nu-ți exterioriza toate sentimentele pe Facebook, nu pune stări de 20 de ori cu: „Te Iubesc”, „Îmi lipsești” și alte chestiuțe);
# După ce vă despărțiți: Unfriend și Block (Cel puțin până se vor liniști apele, pentru că nimeni nu rezistă tentației de a intra de 20 – 30 de ori zilnic pe profil, pentru a verifica ce face ex-partenerul);
# Nu vă dați parola unul altuia, oricât de multă încredere ar exista;
# Nu creați un profil comun pentru amândoi.
Concluzie:
În afara lumii reale, s-a mai deschis un univers. Unul virtual, dar la fel de puternic. O lume în care îmbrăţişările sunt like-uri, în care discuţiile directe cu prietenii sunt share-uri, în care atingerea nu mai presupune niciun contact concret şi se cheamă reach. Toate formează un nou tip de societate – una conectată.