Iată unul din exemplele cum uneori smartphone-urile ne pot neutraliza în fața realității înconjurătoare, iar tânărul american din imagine, cu siguranță n-ar fi crezut că va ajunge celebru pe această cale.
Ieşit la o plimbare cu barca, un american stătea pe punte când, la câţiva metri de el, îşi făcu apariţia din apă coama unei balene. Bărbatul însă, cufundat în ecranul unui smartphone, unde ar fi putut verifica o cotaţie de bursă ori ar fi putut juca pur şi simplu Candy Crushers, n-a băgat de seamă balena cu cocoaşă. Mai mult ca sigur n-am fi aflat niciodată acest detaliu dacă fotograful Eric Smith nu s-ar fi aflat şi el la o plimbare cu barca, în apropiere de tânărul absent, pe care l-a fotografiat şi l-a propulsat direct spre cele 15 minute de celebritate, postându-l online, scrie TOTB.ro.
Eric Smith, despre care nu ştim dacă, la rândul lui, a petrecut mai mult timp fotografiindu-l pe tânărul (încă) anonim sau privind-o curios pe balenă, a dat deja declaraţii în presă despre norocoasa coincidenţă. „Eram la vreo 15 metri de balenă şi de puiul ei, care au ieşit la suprafaţa apei, Tipul n-a ridicat nicio clipă ochii din telefon. Două femei de pe barcă le făceau deja fotografii, dar el n-a observat”, spune Smith pentru CBS News. Balena şi puiul chiar „loveau din înotătoare, făceau salturi, devorau peşte”, povesteşte fotograful şi, cu toate acestea, tânărul n-a fost cu chip să se desprindă de ecran. Smith recunoaşte, la rândul lui, că nici el nu-şi administrează prea înţelept relaţia cu telefonul mobil care, de multe ori, zice el, ne face să ratăm lucrurile din jur. În fond, şi el a privit toată scena din spatele unui ecran, fotografiind două femei care fotografiau o balenă şi un bărbat care nici nu s-a prins că trebuie să facă un Instagram cu balena din faţa lui.
Chiar dacă, în primă instanţă, ne poate veni greu să vorbim despre telefonul mobil în termenii unei dependenţe, statisticile sunt destul de limpezi. 1 din 5 utilizatori de smarphone şi-a folosit telefonul în timpul sexului, iar 5% dintre adulţi îşi verificau în 2014 Facebook-ul tot în timpul sexului. Cercetătorii au botezat deja frica de a nu putea fi contactat pe mobil: din 2010, britanicii iau în calcul simptomele de Nomofobie (de la no-mobile-phone phobia) — anxietate, atunci când nu ai telefonul la îndemână. În ciuda diferenţelor dintre noi, o persoană îşi verifică telefonul, în medie, de 110 ori pe zi.