(foto, video) Formația Plumbum: Rock bacovian la semifinala POT Music

File0006
Foto:Formația Plumbum participă la POT Music

Fomaţia Plumbum este o tânără echipă participantă în cadrul concursului muzical autohton POT Music, ce va evolua în această sâmbătă la cea de-a treia semifinală.

Membrii acestei formații sunt elevi la Liceul „Spiru Haret”: Dan Pădure – vocal, Marius Orehovschi – chitară, Vadim Pavlov – chitară, Victor Streleț – bass şi Igor Terschii – tobe.

Despre cum s-a născut această formație, ne-a vorbit Marius: „Ideea de a crea o formaţie a apărut acum doi ani, pentru că toţi, în afară de toboşar, învățăm în aceeaşi clasă, ne cunoaştem de mult timp. Aveam mulţi colegi chitarişti. Iniţial, cântam toţi doar la chitară, iar mai apoi, am repartizat rolurile şi am început activitatea ca trupă. Igor este cu noi de circa o jumătate de an, fapt ce a pus baza unei creaţii mai intensive.”

 

File0002
Formația Plumbum

 

Trupa are și o denumire sugestivă, ce ascunde mai multe înțelesuri: „Am ales ca formaţia noastră să fie numită Plumbum, deoarece este un element dur, întâlnit deseori în literatura română, în special în creaţia poetului George Bacovia. Plumb simbolizează greutatea stilului de muzică, dar şi al versurilor”, a spus Dan.

Stilul muzical pe care îl interpretează este rock alternativ experimental, ceea ce este un rock fără limite, deoarece îl combină cu blues, funk, punk și cântecele lor sunt doar în limba română: „Pentru a deveni renumit, este necesar să cânţi, iniţial, pentru oamenii din ţara ta şi apoi să avansezi la un alt nivel. Este inutil să cânţi într-o engleză proastă și fără mult sens, numai pentru faptul că poţi fi ascultat şi de lumea de peste hotare”, a afirmat Dan.

 

Marius - Formația Plumbum
Marius – Formația Plumbum

Repertoriul formației constituie 4 piese proprii, alcătuite recent, pentru că, precum a spus Marius: „Concursul POT ne-a determinat să muncim.”

Piesele formației Plumbum au diverse teme. După spusele lui Dan, acestea sunt generate de trăirile lor lăuntrice: „Primul nostru cântec a fost despre război, inspirat de situația tragică din Ucraina. Avem şi un cântec cu o tentă mai romantică.”

Marius: „O piesă este mai amuzantă, o glumă, bazată pe jocul de cuvinte pe care le spun copiii mici: „La popa la poartă stă o mâţă moartă şi cine primul a vorbi, drept în gură i-a sări”. Am încercat să explicăm despre ce este şi am realizat o mică istorie.”

În cadrul celei de-a treia semifinale, tinerii vor evolua cu cele 4 piese proprii, dar și cu un cover la „Basul și cu toba mare”, de Vița De Vie. Marius: „Am ales chiar şi cover-ul să fie în limba română, pentru că astfel, are loc o comunicare mai eficientă. Chiar dacă majoritatea cunosc limba engleză, atunci când e limba maternă, se percepe mult mai bine mesajul.”

 

Formația Plumbum
Formația Plumbum

Până la etapa actuală, tinerilor le-a reușit să își demonstreze creația în fața unui public. Dan: „Cea mai înaltă performanţă pe care am avut-o până acum a fost un concert realizat de liceul în care studiem, „Spiru Haret”, ceea ce este o tradiţie pentru ei, de a organiza un concert rock anual. Primii doi ani a fost invitată formația Alternosfera, iar anul trecut, trupa Gândul Mâţei. Noi am deschis concertul.”

Marius: „În decembrie am participat la Festivalul Chitarelor, organizat, la fel, de liceu, desfăşurat în incinta Teatrului „Eugene Ionesco”. La eveniment vin elevii care cântă la chitară. Am interpretat piesa noastră despre război şi tuturor le-a plăcut.”

Publicul tinerilor, la moment, este format, în mare parte, de prieteni și familii care îi susțin și le apreciază munca. Scena, pentru ei, este locul în care pășesc într-o altă lume și sunt copleșiți de o avalanșă de emoții.

Dan: „Când sunt pe scenă, am o mulțime de emoţii pozitive. Spre exemplu, în timpul deschiderii concertului pentru Gândul Mâţei, am cântat cu mult mai bine din cauza emoţiilor.”

 

Igor - Formația Plumbum
Igor – Formația Plumbum

Igor: „În momentul în care sunt pe scenă, sunt într-o altă lume, simt emoţii pe care nu le pot exprima, dar care merită trăite măcar o dată în viaţă”, iar Vadim a confirmat: „Doar prin artă poţi simţi aceste emoţii”.

Victor s-a pronunțat pentru exprimare completă: „Cred că trebuie să îţi degajezi emoţiile la maximum, să dai tot ce ai, să dansezi, să sari, să faci tot ce vrei, pentru că atunci este momentul potrivit.”

Marius: „Îmi place foarte mult să fiu pe scenă, în special atunci când ştiu că sunt pregătit foarte bine. Mă simt sigur, îmi place senzaţia, privirile publicului aţintite asupra noastră, noi fiind în centrul atenţiei.”

„Iniţial, muzica pentru mine era un hobby”, a mărturisit Dan. „ Acum, este ceva mai mult, fac parte din ea. Este foarte super atunci când te exprimi nu doar prin cuvinte, dar şi prin sunete și poţi modela cântecul în aşa mod, încât versurile şi melodia să se împletească şi să creeze un tot întreg.”

Igor: „Atunci când cânt şi creez, iar alţii apreciază, înţeleg că merită eforturile depuse. Astfel, inspir oamenii să fie mai buni.”

 

Vadim - Formația Plumbum
Vadim – Formația Plumbum

Pentru Vadim, muzica este un refugiu: „E unicul mod în care mă pot exprima. Nu pot trăi fără ea şi, în aşa fel, viața mea nu mai este monotonă.” O „necesitate a vieții” este muzica și pentru Victor.

Marius: „Muzica este un domeniu de activitate şi de dezvoltare. Încercând şi alte ocupații, am ajuns la concluzia că anume muzica îmi place cel mai mult și îmi reuşeşte cel mai bine. Visul meu este să devin un muzician renumit.”

Un vis măreț al tinerilor este să ajungă la festivaluri internaționale, precum Rock on Ring și Crossroads, fapt ce este, pentru ei, un scop foarte greu de îndeplinit. Vadim: „Este mai complicat să ajungi la Crossroads decât să cânţi în Bucureşti.”

O problemă întâlnită în Moldova, pentru cei care cântă rock este bariera lingvistică, după cum susține Marius, întrucât „la noi nu se ascultă atât rock, cât în Europa sau America.”

 

Victor - Formația Plumbum
Victor – Formația Plumbum

Unii membri ai echipei, pe lângă muzică, merg și la cursuri de actorie, practică, ocazional, sportul, citesc, iar Victor a mărturisit că îi place să facă diverse experimente chimice: „Aceasta este, de asemenea, o artă. Mă impresionează nu teoria, ci experimentele.

Dan: „Vocea am descoperit-o în clasele mai mici și am început a cânta la chitară pentru că aveam nevoie de un acompaniament muzical. Atunci când am intrat în trupă, am decis că eu rămân la vocal, cedând locul celor care sunt mai buni la capitolul chitară.”

Despre exemplul preluat de la legendele rock-ului internațional, Marius a spus: „Un model, pentru mine, este trupa Gueen, deoarece au fost un colectiv unit și au avut o creație neobișnuită. Ceea ce este interesant la ei este că erau mai mulți vocaliști, având câteodată o partiție de trei voci. Ei știau cum să supună sunetul. Erau sunetiști buni și aveau o prestație scenică la nivel.”

Dan: „Pentru mine, un model de exprimare ar fi Nirvana. Apreciez stilul lor libertin și rebel.”

Alți membri, printre care Igor și Vadim au afirmat că model pentru ei sunt membrii formației Led Zeppelin, deoarece „au făcut o schimbare radicală în muzică”, „reușind să aducă elemente orientale în muzica rock”, a adăugat Victor.

 

Formația Plumbum
Formația Plumbum

Dan a vorbit despre impactul concursului POT Music asupra lor ca echipă: „POT ne-a mobilizat şi ne-a organizat foarte mult, deoarece, din repetiţii ocazionale și lejere am ajuns la repetiţii serioase în fiecare zi sau o dată la două zile. Am început cu o viteză mare să creăm cântecele proprii, fapt care ne-a uimit mult. Am participat şi la workshop-uri care au fost foarte utile. Primul workshop a fost despre sunetul chitarei și construcția acesteia. Cel de-al doilea a fost despre managementul trupei, iar al treilea, despre relațiile din interiorul trupei și colaborarea în momentul creării.”

Despre așteptările pe care le au de la concertul din această sâmbătă, au afirmat încrezut, într-o singură voce: „E foarte simplu – vrem să câștigăm!

Dan: „Sperăm că publicul va fi deschis muzicii noastre, că tuturor le va place.”

Marius: „Celelalte două formații sunt, cu siguranță, concurenți demni, însă nu le cunoaștem atât de bine creația, precum și ei nu o cunosc pe a noastră. Noi putem fi mai buni sau ei pot fi mai buni, ne așteptăm la orice rezultat, pentru că ambele semifinale au fost imprevizibile.”

Membrii formației susțin că punctul lor forte este originalitatea, dar și tehnica bună. Pentru finală, tinerii au pregătit câteva idei muzicale imprevizibile. „Ne dorim să compunem câteva piese noi și să surprindem publicul prin originalitatea pieselor. Vrem să facem un show frumos”, a zis Dan.

 

Formația Plumbum
Formația Plumbum

De asemenea, pe viitor: „Ne dorim să ajungem la un repertoriu de minim 10 cântece, pentru a înregistra, ulterior, un album. Precum spunea și Igor Buzurniuc, cel mai bun lucru în muzică este că nu trebuie să îți impui limite”, a afirmat Dan.

Marius: „Ne dorim să le placă muzica noastră. Avem unele secvențe din cântece asupra cărora am lucrat cel mai mult. Mizăm pe ele și sperăm că vor fi apreciate.”

După spusele tinerilor, publicul care va veni în această sâmbătă, 7 februarie, la cea de-a treia semifinală, va vedea ceva nou și interesant.

Veni, vidi, vici”, au conchis ei.

 

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine