„Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” a fost înaintat pentru a fi inclus în Patrimoniul UNESCO

IMG_7260
Foto:Dosarul „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” a fost transmis pentru examinare la Centrul Mondial al Patrimoniului - UNESCO

La 23 ianuarie curent, Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene și a Ambasadei Republicii Moldova de la Paris, a transmis spre examinare la Centrul Mondial al Patrimoniului – UNESCO dosarul “Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” reconceptualizat, pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial.

„Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” este propus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în baza criteriului (V) al UNESCO, potrivit căruia, Orheiul Vechi reprezintă un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, de utilizare a peisajului, de interacțiune dintre culturi, dintre om și mediul ambiant, care devin vulnerabile sub impactul schimbărilor ireversibile contemporane.

Spre nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt propuse obiectivele siturilor arheologice „Peștera” (=Orheiul Vechi), „Butuceni” și „Mașcăuți”, care cuprind vestigiile arheologice a 23 așezări străvechi datate începând cu epoca paleoliticului superior (circa 30 – 20 mii ani î.Hr.) până în epoca modernă.

Dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic Orheiul Vechi a fost elaborat pe parcursul ultimilor doi ani și cuprinde 575 pagini, inclusiv 203 planșe grafice și fotografice. Este structurat în 6 capitole de bază, 2 capitole secundare și 12 anexe copii documente.

Conform procedurii UNESCO, pe parcursul anului 2015 va fi realizată expertiza internațională a Dosarului „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” cu deplasarea obligatorie la fața locului – la Orheiul Vechi, a unei misiuni UNESCO pentru examinarea stării reale de conservare și protejare a obiectului de patrimoniu nominalizat, precum și a managementului acestuia și a Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi.

La etapa actuală, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt înscrise în total 1.007 obiecte de patrimoniu cultural și natural. Până în prezent, Republica Moldova nu este prezentă cu obiecte proprii de patrimoniu cultural sau natural în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, excepție făcând „Arcul Geodezic Struve” de lângă s. Rudi, raionul Dondușeni, care reprezentând o realizare tehnico-științifică europeană din secolul XIX și a fost inclus în Lista nominalizată ca parte a unui proiect transnațional din care fac parte obiecte similare din 10 țări europene.

În ceea ce privește acceptarea/ neacceptarea „Peisajului Arheologic Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia finală va fi luată în luna iunie 2016, la cea de-a 40-a Sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care cuprinde reprezentanți din 21 de țări de pe toate continentele lumii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine