La micul dejun consumă ceai cu tartine, servește vin în defavoarea berii, merge în vacanță o dată pe an, preferă câinii și strânge mâna atunci, când salută pe cineva. Vezi mai jos cum arată portretul moldoveanului pentru anul 2014, realizat de compania de consultanță și cercetări în marketing Magenta Consulting.
Ce au mâncat moldovenii în 2014
Ceai și tartine, dulciuri sau cereale la micul dejun. 70% din respondenții sondajului Magenta Consulting au spus că la micul dejun obișnuiesc să bea anume ceai. Cafeaua la noi, se pare, este băutură pentru oficiu, fiind preferata celor de vârsta 31 – 40 de ani. Ce servim la ceai? În continuare – tartine. Acest fel de mâncare este opțiunea nr. 1 pentru 22% din respondenții sondajului. Pentru că sunt și consistente, tartinele sunt preferate mai ales de bărbați. Iar alături de dulciuri – biscuiți, bomboane și gem – care ocupă locul 2 în topul mâncărurilor pentru micul dejun. Sandwich-urile reprezintă gustările bune de luat la pachet pentru tinerii de 16 – 21 de ani. Mai multe detalii citește aici.
Ce au băut moldovenii în 2014
Anual, consumăm 27,2 litri de apă carbohidro-gazoasă per capita, în timp ce suc doar 6 – 7 litri. Mai multe detalii aici. Din băuturile alcoolice preferăm vinul, numărul consumatorilor crescând față de 2012 cu 10 puncte procentuale, în defavoarea berii, care e pe locul 2. În 2014 moldovenii au băut mai puțin ca acum 2 ani. Numărul mediu de doze a scăzut de la 3 la 2,2. Mai multe detalii găsești aici. Fiind vorba despre vicii, în anul trecut Magenta Consulting a mai constatat că numărul nefumătorilor a crescut cu 2,2 puncte procentuale. În schimb, fumătorii fumează și mai mult ca acum 2 ani – aproape 18 țigări pe zi. Mai multe detalii citește aici.
Despre viciile moldovenilor
41% din moldoveni aruncă gunoi în stradă. 2% din respondenții sondajului Magenta Consulting recunosc că li se întâmplă să o facă deseori, pentru că așa le este obiceiul. 10% lasă voit să le pice din mâini ambalajele și alte resturi atunci, când nu au vreun tomberon prin preajmă. 9% consideră că nu aruncă nici rar, nici des, ceea ce nu e nici rău, nici bine, iar 20% spun că li se mai întâmplă, dar numai uneori. Mai neglijenți în această privință sunt, de regulă bărbații, dar 80% sunt gata să-și cumpere pungi textile pentru a nu mai folosi pungi de unică folosință. Mai multe detalii la acest subiect poți citi aici.
Cum au iubit moldovenii în 2014
49% din respondenți sărbătoresc dragostea pe 14 februarie. Doar 3% oferă un cadou persoanei iubite exclusiv de Dragobete. Există însă 15% care își fac o zi specială din ambele sărbători. Cadourile cele mai populare – felicitări cu mesaj romantic, trandafiri, ciocolată, cină la restaurant.
După ce se căsătoresc, dragostea și grija moldovenilor se manifestă prin mai multe discuții la telefon. 46% din respondenții sondajului Magenta Consulting își sună cel mai des soții sau soțiile și copiii. Mai multe detalii citește în acest articol.
Cei mai fericiți moldoveni din 2014
Sunt moldovenii care poartă ceas, din simplul motiv că au bani pentru el. Bărbații de la Bălți, conform sondajului Magenta Consulting, poartă mereu ceas de mână, probabil și din cauza că aceasta indică asupra statutului. Tot ei, alături de cei din Chișinău, nu cred ce spun horoscoapele. 71% din moldoveni nu poartă ceas. Din cauza că au telefon mobil, se pare, iar la horoscoape, des sau uneori, sunt atenți 59%. Cel mai frecvent – divorțații, văduvii și concubinii.
Cum s-au odihnit moldovenii în 2014
Cei mai mulți moldoveni, aproape 60%, își iau vacanță o dată pe an. Preferăm aproape în egală măsură, stilul de odihnă pasiv, cât și cel activ, iar ca destinații turistice alegem Ucraina, Bulgaria și Turcia. Mai multe detalii la subiect găsești, accesând linkul.
Cum s-au salutat moldovenii în 2014
Strânsul mâinii (67%) și salutul verbal (54%) sunt cele mai răspândite forme de a spune cuiva bună ziua. Cu femeile se dă mai rar mâna, iar pupicii și îmbrățișările sunt practicate la întâlnire de mai puțin de 30% din respondenți. Un articol la subiect poți citi aici.
Ce au ținut la casă moldovenii în 2014
Preferăm animalele folositoare – 67% au acasă câini și doar 47% pisici, dar și dintre acestea, 61% din motani trăiesc la casă, probabil, pentru că trebuie să prindă șoareci.