Succesul este o noțiune la care multă lume visează și care pentru unii este greu de atins. Mai ales după ce ratează câteva încercări. Odată confruntați cu eșecul, oamenii au tendința de a renunța la propriile visuri. Până la urmă, realizează că aceasta este, de fapt, cheia succesului: să nu te dai bătut.
Iată cei mai cunoscuți „ratangii” care, deși s-au confruntat cu eșecul în multe ocazii, au cunoscut, în cele din urmă, succesul.
Winston Churchill a rămas repetent în clasa a 6-a şi a fost înfrânt de fiecare dată când a candidat. La 62 de ani a devenit Prim-ministru. Scria mai târziu: „Never give in, never give in, never, never, never, never – in nothing, great or small, large or petty – never give in except to convictions of honor and good sense. Never, Never, Never, Never give up”. Chiar și acum, după zeci de ani de la moartea sa, este considerat unul dintre cei mai influenți lideri.
Thomas Edison a fost considerat de profesori „prea prost pentru a învăța ceva”, iar până a ajunge la celebrul bec, a trecut prin 1.000 de încercări nereușite. El însă nu le-a privit niciodată ca pe un eşec, iar vorbele sale celebre: „Nu am eşuat de 1.000 de ori, ci am descoperit 1.000 de moduri în care nu se face un bec!”
Harland David Sanders – faimosul „Colonel” KFC – a fost refuzat de 1.000 de restaurante, până ca să ajungă la KFC. Drept apreciere pentru rețeta sa, restaurantele KFC încă mai poartă pe firmament imaginea colonelului.
Steven Spielberg a „picat” examenul de admitere la Universitatea California de Sud de trei ori. Şi-a continuat studiile în altă parte şi a ajuns, în cele din urmă, unul dintre cei mai bine cotați regizori de film.
Charlie Chaplin a fost refuzat de producători pe motiv că era prea obscur pentru a fi înțeles. Cineva i-a acordat, până la urmă, încredere, iar Chaplin a devenit, mai apoi, una dintre primele personalități notabile ale filmului.
Marilyn Monroe era prin 1944, când Norma Jean a ascultat cuvinte ca „Mai bine ai învăța să fii secretară sau ţi-ai găsi un soţ”, cuvinte adresate de Emmeline Snively (directoarea agenție de modelling). Ulterior, Norma Jean a devenit Marilyn Monroe.
Charles Darwin a renunțat la cariera în medicină, iar tatăl său i-a spus: „Nu-ţi pasă de nimic, doar prinzi câini şi şobolani”. În biografia lui, a spus: „Am fost considerat de tatăl meu şi de toţi profesorii ca un băiat foarte obişnuit, chiar mai jos, decât standardul mediu de inteligență”, Ăsta a fost Charles Darwin, cu siguranță a evoluat.
Aceste mici istorii ne demonstrează că, de fapt, totul în viață e realizabil. Noi suntem cei care-și făuresc propriul destin, iar pentru ca toate scopurile să se transforme în realitate, e nevoie de mult efort și curaj! Nu renunțați niciodată la visuri, căci anume ele fac viața să prindă culoare!
Felicia Plămădeală