În urma a circa 2.500 de accidente rutiere, în 2014 au decedat 324 de persoane

JAVRON-ACCIDENT-470×0
Foto:Poză simbol PC: lepublicateurlibre.fr

Pe parcursul anului 2014 în țară s-au produs 2.564 accidente rutiere (-1.6%) soldate cu 324 persoane decedate (-0.6%) şi 3.080 traumatizate (-4.3%). Dintre acestea, 932 accidente au fost calificate ca accidente grave, în care 324 persoane au decedat, iar 1.111 au fost traumatizate.

Din numărul total de accidente, cea mai mare parte o constituie tamponarea pietonilor – 884 accidente. Ca rezultat, 96 pietoni au decedat, iar alții 833 s-au ales cu diferite traumatisme.

În circa 688 accidente, pietonii au suferit din vina conducătorilor de vehicule, inclusiv în 475 cazuri pietonii se aflau pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, pasaje pietonale, insule, etc.).

Concomitent, din vina pietonilor care au încălcat regulile de traversare a părţii carosabile au fost înregistrate 196 accidente rutiere, soldate cu decesul a 30 şi traumatizarea altor 182 persoane.

Analiza încălcărilor regulilor de circulație comise de pietoni, ne demonstrază, că traversarea străzii fără a se asigura în prealabil, traversarea străzii în locuri interzise, deplasarea neregulamentară pe carosabil, ieşirea pe neaşteptate de după vehicule și obstacole a dus la producerea a 168 accidente.

Copii au fost implicați în 411 accidente rutiere, în rezultatul cărora şi-au pierdut viaţa 20 şi au fost traumatizaţi 391 copii. Din vina proprie a copiilor s-au produs 49 accidente, în care 3 au decedat, iar 46 copii au fost traumatizați.

Repartizarea accidentelor după zilele săptămânii arată că cele mai periculoase din punctul de vedere al circulației rutiere au fost zilele de duminică în care s-au înregistrat 397 accidente rutiere. După ora comiterii, cele mai multe accidente, și anume 350, s-au produs în intervalul orelor 16:00 – 18:00.

Conform statisticii, cea mai mare parte din numărul de accidente s-a produs din vina conducătorilor auto – 2.209 din numărul total de accidente înregistrate în ţară.

Efectuând o analiză a încălcărilor regulilor de circulație comise de conducătorii auto, care generează producerea accidentelor rutiere, viteza neadecvată vizibilității, condițiilor situației rutiere au dus la producerea a 583 accidente, nerespectarea priorității la trecerea intersecțiilor au generat 251 accidente rutiere, conducerea transportului sub influența alcoolului au făcut ca în țară să se producă 140 de accidente, depășirea vitezei stabilite, de asemenea, a generat 105 accidente rutiere.

Pentru diminuarea tragediilor produse pe drumurile publice soldate cu victime omenești, Poliția vine cu unele recomandări pentru participanții la traficul rutier, în special pietoni:

# să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor;
# să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport public în stații;
# să respecte culorile semaforului electric;
# să circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe potecile laterale ale drumului public;
# să circule numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare sau poteci;
# să coboare din maşină doar pe partea trotuarului;
# să nu stea pe bordurele trotuarelor, deoarece s-ar putea dezechilibra și cădea în fața mașinilor;
# să nu permită copiilor să se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice.

În baza art. 238, al.3 al Codului Contravențional al RM, pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor, șoferii sunt sancționați cu o amendă de până la 200 de lei și 2 puncte de penalizare.

Pietonii care încalcă regulile de circulație și se deplasează neregulamentar sunt sancționați în baza art. 245,al.1 din Codul Contravențional al RM cu până la 200 de lei, iar dacă generează o situație de accident de circulație, în baza al.2 al aceluiași articol riscă o amendă de până la 400 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine