Veșnicia s-a născut la sat, însă satele din Moldova nu sunt veșnice

satee
Foto:Casă dintr-un sat PC: adevarul

Uliţe pustii în unele localităţi din Republica Moldova. Ore în şir poţi aştepta vreun trecător. Sociologii bat alarma, peste 10 ani populaţia ţării noastre ar putea scădea considerabil. În prezent, opt sate din Moldova au rămas fără oameni.

Localitatea Valea Satului se află la câteva zeci de kilometri de capitală, în raionul Criuleni. Din marginea satului, cele câteva case pot fi numărate pe degete, relatează Mesager. Moş Anatolie spune că a locuit aici toată viaţa, iar în tinereţe localitatea număra câteva sute de săteni, acum însă sunt puţini locuitori, cei bătrâni au murit, cei tineri au plecat, iar cei care şi-au cumpărat în sat case vin ca la vilă, informează TRM. 

„La noi în sat locuiesc 10 oameni, poate 20. Mulţi pleacă, dar vin oameni cu bani şi construiesc case”, afirmă Ilie, locuitor din Valea Satului.

Cele câteva localităţi din preajmă sunt la fel de pustii. Satul Maximovca, deşi numără 200 de oameni, are grădiniţă, un bar şi un magazin.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în regiunea de Nord a ţării, în special în Donduşeni şi Soroca, opt sate au rămas fără locuitori, iar 25 la sută din case sunt pustii. Asta în timp ce în 2004, în ţara noastră erau înregistrate 150 de sate în care locuiau mai puţin de 100 de oameni. La celălalt pol sunt raioanele Teleneşti, Străşeni, Cahul, Căuşeni şi Leova, unde pustiesc mai puţin de 14 la sută din locuinţe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *