Cuvintele anului 2014 potrivit dexonline

collage dex
Foto:PC: colaj #diez

Dexonline desemnează periodic un cuvânt al lunii sau al zilei. În urma unei selecții, am ales 12 cuvinte din toate cele 12 luni ale anului 2014. Iată semnificația lor.

Anul 2014 în 12 cuvinte de pe dexonline:

# Ianuarie

DEFLÁȚIE, deflații, s. f. 1. Retragere din circulație a unei cantități de bancnote în timpul unei inflații, pentru a face să crească puterea de cumpărare a banului. 2. Proces de răspândire prin intermediul vântului a materialului rezultat în urma eroziunii. – Din fr. déflation.

# Februarie

Maidán –  1. Loc viran din interiorul sau de la marginea unei localități, folosit ca arenă sportivă sau teren de luptă Vz câmp .2. (Înv) Loc de plimbare și de adunare a oamenilor Vz piață, scuar. 3. (Înv) Loc de desfacere a mărfurilor Vz obor, târg. 4. Rampă de gunoi Vz tăpșan,toloacă etc. 5. (Înv; îlv) A scoate (sau, rar, a da) în (sau la) ~ A scoate la iveală. 6. (Înv; îlv) A ieși în (sau la) ~ A se arăta. 7. (Înv; îlv) A ajunge la ~ A izbuti. 8. (Înv; îe) A face ~ A struni calul. 9. (D. copii; îe) A bate ~ul (sau ~ele) A-și pierde vremea hoinărind sau jucânduse. 10. (Înv; fig) Interval de timp. 11. (Înv; fig) Moment favorabil. 12. (Reg) Șes situat pe o suprafață înaltă de teren Si: tăpșan. 13. (Reg) Mică ridicătură de pământ pe un șes, pe coasta unui deal sau a unui munte. 14. (Reg) Față a dealului Si: (reg) arșiță. 15. (Reg; pbl) Ridicătură de pământ pe mijlocul arăturii. 16. (Reg) Clădire mare.

# Martie

ESTROPIÁ vb. I. tr. (Franțuzism) A schilodi, a mutila (pe cineva). [Pron. -pi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. estropier].

# Aprilie

PROCUSTÁ vb. I. tr. (Rar; fig.) A lungi sau a scurta după împrejurări. [Cf. Procust – tâlhar din antichitate care jefuia și tortura pe călători].

# Mai

GRIZONÁNT, -Ă, grizonanți, -te, adj. (Despre păr) Care începe să încărunțească; cărunt, sur, gri. – Din fr. grisonnant.

# Iunie

SEDIȚIÓS, -OÁSĂ, sedițioși, -oase, adj. (Livr.) Care se revoltă împotriva unei autorități, care îndeamnă la răzvrătire, înclinat către răzvrătire, de răzvrătire. Strigăte sedițioase. [Pr.: -ți-os] – Din fr. séditieux, lat. seditiosus.

# Iulie

KREMLINOLOGÍE s. f. Domeniu interdisciplinar care studiază modul de funcționare a instituțiilor și metodelor specifice pentru practicile politice, ideologice, economice și culturale din URSS și din alte regimuri de tip sovietic, precum și personalitățile implicate în viața politică sovietică și postsovietică. ♦ (pop.) Disciplină care analizează jocurile de putere de la Kremlin și, în sens mai larg, de la vârful oricărui sistem comunist. – Kremlin nume propriu + gr. logos – studiu.

# August

SOSPIRÁNDO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Oftând, suspinând. [< it. sospirando].

# Septembrie

ULIȚÁRNIC, -Ă, ulițarnici, -ce, adj., s. m. și f. (Reg.) (Persoană) care bate ulițele, căreia îi place să-și piardă vremea umblând fără rost (pe uliță). – Uliță + suf. -arnic.

# Octombrie

DEVOALÁ vb. tr. 1. a înlătura, a scoate un văl etc. care acoperă. 2. (fig.) a dezvălui (un secret, un plan). (< fr. dévoiler).

# Noiembrie

SCARLAT s.n. (înv.) 1. stofă de culoare stacojie. 2. culoare stacojie.

# Decembrie

HOMÉRIC, -Ă, homerici, -ce, adj. Al lui Homer, privitor la Homer, în genul epopeilor lui Homer; p. ext. de proporții neobișnuite, grandioase. ◊Râs homeric = râs puternic, zgomotos. [Var.: oméric, -ă adj.] – Din fr. homérique, lat. homericus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *