Dinastia de artiști Diaconu și-a vernisat, de curând, expoziția de pictură și grafică la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Evenimentul reprezintă o totalizare a lucrărilor artiștilor din două generații: soții Gheorghe și Olga Diaconu și fiica lor – Oxana.
La expoziție au fost prezentate peste 100 de lucrări din colecția familiei Diaconu, printre care se pot urmări diverse tehnici, abordări și tematici.
Alexei Colobneac, cadru didactic la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), a spus: „Această expoziție este demonstrarea, în premieră, a unor posibilități ale unei dinastii: tata, mama și fiica. Pictorii fac o artă matură și foarte subtilă, căci pictează în acuarelă, care este considerată un material aristocrat în artele plastice; gravura în metal este, de asemenea, o tehnică selectă; Oxana Catană-Diaconu este și ilustrator de carte. Artiștii sunt moderni, abordând diverse teme. Putem vedea aici, pe lângă ilustrații de carte, peisaje, portrete, natură statică. Acest vernisaj reprezintă o încheiere a anului expozițional 2014 foarte major, fiind pus un punct solemn. Invit tinerii în sala Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” până pe data de 4 ianuarie, să viziteze această expoziție.”
Fiica acestor maeștri, artista Oxana Catană-Diaconu, a afirmat: „Am prezentat diverse lucrări, ce diferă atât prin tehnică, cât și prin compoziție și valori. Eu fac o artă combinată – o simbioză între academic și contemporan. Inspirația poate veni chiar și atunci, când mergi în transport, vezi o umbră, o lumină și se creează în imaginație o compoziție; citind o carte; stând în parc; muzica și dansul ma inspiră, la fel. Cele mai multe compoziții le creez seara și majoritatea ideilor vin în timpul somnului. Am avut situații în care chiar am visat anumite idei pe care să le transpun în pictură. Tinerilor artiști, care sunt la începutul drumului lor de creație, le-aș sugera să nu le fie frică, să încerce diverse tehnici și stiluri, pentru a-și găsi propriul său atu. Arta este recepționată de fiecare dintre noi diferit, pentru mine este lumea în care trăiesc și modul în care îmi expun ideile și valorile. Am pășit pe tărâmul artei benevol, din propria dorință, încercând de mic copil să schițez desene.”
Cristea Iulian, vizitatorul expoziției, și-a expus impresiile sale vizavi de aceasta; „Sunt pentru prima dată la o asemenea expoziție de grafică și pictură. Aș putea spune că sunt multe lucrări, realizate în diverse tehnici, precum acuarelă și tehnică mixtă. M-au impresionat cel mai mult compozițiile. Aș îndemna tinerii să viziteze această expoziție, deoarece au ce vedea. Arta este pentru societate. Ea educă.”
Maria este o altă tânără vizitatoare, care și-a exprimat părerea sa despre vernisaj: „Este o expoziție foarte interesantă. În special, m-au impresionat lucrările cu generic istoric, despre cultura Moldovei. Sunt niște giuvaiere. De asemenea, mi-a atras atenția tabloul intitulat „Zmeu”, semnat de Oxana Diaconu. Cerul aici este foarte frumos și e redată perfect noțiunea de spațiu. Le-aș sugera tinerilor să viziteze expoziția, deoarece, pe lângă arta tradițională, pot vedea lucrări create în stil modern.”