(foto) Korekt sau nu-i korekt?

collageasa
Foto:Ștefan cel Mare ar fi fost uimit dacă vedea plăcuțele date

Oamenii nu sunt roboți și mai comit greșeli, este inevitabil. Cine însă se face vinovat sau cine trebuie să răspundă atunci, când observi plăcuțe pe fațada casei, unde denumirea străzii este scrisă greșit? Incompetență, greșeală neobservată sau poate e alt motiv?

Publicistul, omul politic și intelectualul, Mihail Kogălniceanu s-ar fi încruntat, probabil, dacă observa plăcuța din fotografia de mai jos, pe care o poți găsi în sectorul Centru al capitalei Vedem că pe ea este notată strada Cogalniceanu, în timp ce corect ar trebui să fie Kogălniceanu.

 

Plăcuță unde numele străzii e scrisă greșit
Plăcuță unde numele străzii e scrisă greșit

Altă „perlă” poate fi văzută în sectorul Râșcani al capitalei. Strada a fost numită în cinstea orașului Kiev, adică un cuvânt care se scrie cu „K”. În imaginea de mai jos, cei care au lipit denumirea, au decis că altfel va fi corect.

 

La intrarea într-un magazin
La intrarea într-un magazin

Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt ar fi rămas și el dezamăgit dacă ar fi văzut plăcuța care se află chiar pe artera principală a capitalei și anume pe fațada unui bloc, pe care o să găsiți „strada” Ștefan cel Mare, adică bulevardul central din Chișinău.

 

„strada” Ștefan cel Mare, bulevardul central
„strada” Ștefan cel Mare, bulevardul central

Cum pronunți, așa scrii. Probabil asta a fost regula după care s-au ghidat cei care au lipit denumirea străzii Ismail pe ușa unui oficiu.

 

Cum se aude, așa scrii
Cum se aude, așa scrii

Arhitectul Alexandru Bernardazzi, în cinstea căruia a fost numită strada, nu ar fi găsit adresa de mai jos, dacă ar fi căutat-o.

 

PC: Типичная Молдова. Кишинёв - столица мира
PC: Facebook/Типичная Молдова. Кишинёв – столица мира

Afișe, anunțuri, plăcuțe, orașul este bogat în astfel de „minunății” și parcă nimeni nu bagă de seamă. Hai să vorbim și să scriem corect!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *