(foto) 3 personalități de vază au devenit Cetățeni de Onoare ai Chișinăului

collage
Foto:3 personalități de vază ale culturi naționale s-au învrednicit de titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău PC: Colaj #diez

Consiliul municipal Chişinău a decis ieri acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Chișinău pentru 3 personalități de valoare ale Culturii Naționale.

De cel mai înalt titlu de onoare acordat de administrația publică locală s-au învrednicit: actorul și regizorul Ion Ungureanu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat; scriitorului Vladimir Beșleagă, romancier și eseist, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat și Vladimir Curbet, director general și coregraf-șef al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare “JOC” – Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii.

E de menționat că personalitățile care se învrednicesc de titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău beneficiază de facilități la achitarea întreținerii, în valoare de 50% din sumă emisă spre plată.

Vladimir Curbet

IMG_0655

Vladimir Curbet este maestru de balet moldovean. S-a născut la 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei. Artist al poporului din URSS din 1981. A absolvit şcoala de muzică “Ştefan Neaga” din Chişinău în 1966. În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare “Joc”.

Cu ansamblul “Joc” Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingând o performanța artistică fără de pereche în lume. Maestrul a prezentat cu ansamblul “Joc” circa 10.000 de spectacole în peste 70 de țări. Astăzi, “Joc”-ul este mai mult decât un fenomen cultural, așa cum Vladimir Curbet este mai mult decât un om fenomenal. Datorită maestrului, dansul popular a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în străinătate. Milioane de spectatori asociază dansul popular cu acest colectiv extraordinar și cu Vladimir Curbet. În cei 55 de ani de activitate a instruit zeci de dansatori, 4 generații cărora le-a fost nu doar conducător artistic, ci și părinte.

 

Ion Ungureanu

ion-ungureanu-5

Ion Ungureanu este un actor și regizor, care a îndeplinit funcția de ministru al culturii și cultelor al Republicii Moldova (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994).
Este unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al fostei R.S.S. Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova), care au votat în unanimitate Declarația de Independență a Republicii Moldova, la 27 august 1991.

Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul Când omul nu-i la locul lui, primul film artistic realizat la studioul “Moldova-film”. A jucat în 25 de filme.

În funcția de ministru al culturii și cultelor (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994), a desființat, în anul 1992, Teatrul Național “A. Pușkin” din Chișinău, înființând, în locul lui, Teatrul Național “Mihai Eminescu”. A repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare.

 

Vladimir Beșleagă

5050C195-DCED-4397-957B-E59FAEB80A26_mw1024_s_n

Vladimir Beșleagă este un eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1994.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *