(foto) Cum să pregătești un delicios Chec Rustic cu Mere în 11 pași

10807088_988761231139505_1667453732_n
Foto:Chec Rustic cu Mere gătit de Sandu Bantaș

#diez a lansat un proiect nou pentru tineri, în încercarea de a ne învăța (inclusiv noi, membrii echipei) să facem mâncare. De această dată am avut bucuria de a primi pe e-mail o rețetă de la cititorul nostru Sandu Bantaș.

Acest deliciu e foarte simplu de preparat. L-am gătit înainte de a pleca la teatru. După ce părinții au umplut depozitul de acasă cu legume și fructe pentru iarnă, prima ce am făcut am luat șase mere și am copt un Chec Rustic cu Mere.

Rețeta de bază este cu mult mai în vârstă decât mine. Am găsit-o în vechiul Carnet cu Rețete al mamei, cu denumirea – Pirog Valentina. Aluatul este potrivit atât pentru biscuiți, cât și cruste pentru tartelete.

Ingrediente:

Pentru mere:
# 6 mere medii
# 3 linguri de suc de lămâie

Pentru aluat:
# 1 ou
# 200 g de zahăr
# 1 plic zahăr vanilat
# 150 g de unt
# 2 linguri ulei
# 350 g de făină
# 1 plic de praf de copt

Pentru decor:
# zahăr pudră pentru presărat

Formula magică:
#1. Merelor spălate li se îndepărtează cotorul și se taie radial felii.
#2. Pentru ca să-și păstreze culoarea și prospețimea, Julia Child recomandă, să le stropim cu suc proaspăt stors de lămâie.

303239068

#3. Atât timp cât merele „se odihnesc” în frigider, batem bine un ou.
Taină: Este de preferat ca toate ingredientele să fie la temperatura ambiantă, ca să interacționeze bine între ele.
#4. De fiecare dată când se introduce un ingredient nou, se amestecă bine pentru a obține un aluat închegat pe măsură. Adăugăm pe rând zahărul, untul, apoi uleiul până la omogenizare.

303380137

#5. Cernutul aerează făina, o îmbogățește cu oxigen. Grație acestui fapt, aluatul crește ușor și devine mai pufos. Făina cu praful de copt se poate amesteca la suprafață cu degetele.
#6. Tot amestecul se frământă bine, până când ți-e drag boțul luat în mână.

303331774

#7. Prefer formele rotunde, pentru acest chec – cu margini zig-zag. Vara merele sunt suculente și siropul lor se caramelizează pe margini. Delicios!
#8. Atât timp cât întinzi aluatul în formă, pornește cuptorul la 180°C.
#9. O foaie de copt face mai ușoară scoaterea Checului Rustic din formă. În mod normal, se întinde cu sucitorul, dar acum îl așez bine cu degetele, ceea ce îi dă un aer de țară. Niște înțepături cu furculița fac aluatul să crească în cuptor.
#10. Merele se așează în rând, fiind înghesuite cât mai bine. (Se recomandă mai tare ca în microbuzele noastre.)

303319920

#11. Pentru o caramelizare bună, se presoară cu zahăr pudră și cu multe bucățele mici de unt. Se dă Checul la cuptor pentru 45 min. până când crește și se rumenește ca obrazul Chiriței.

E plăcut să-l prepari acasă, într-o zi rece de iarnă. Gătitul checului este un ritual de curățare al casei. Căldura cuptorului și mirosul irezistibil al copturii o va face. După o cină copioasă de duminică, „pufoșenia” noastră cu mere readuce toată lumea la masă.

 

Modul de servire a checului rustic cu mere
Modul de servire a Checului Rustic cu Mere

Sandu Bantaș

Taguri: #culinarie
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *