(infografic) Economia neobservată – indicator al subdezvoltării Moldovei

bs
Foto:Analiza cauzelor, mărimea și structura economiei informale din Moldova

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros-Moldova, a lansat pe www.budgetstories.md infograficul „Ce ne spune economia neobservată despre Republica Moldova?”, în care se analizează cauzele, mărimea și structura economiei informale.

Ca în oricare altă economie modernă, economia neobservată este o parte componentă a economiei Republicii Moldova. Astfel, în țara noastră, ponderea economiei neobservate a fost în creștere permanentă în ultimul deceniu și a atins nivelul de 28% din PIB în 2013.

De asemenea, discrepanța fiscală – diferența dintre veniturile fiscale potențiale și cele real colectate de autoritățile responsabile, a atins în 2013 valori la scară națională de circa 9% din PIB (fără sectorul ilegal). Menționăm totuși că Inspectoratul Fiscal ar trebui să fie instituția care să efectueze astfel de estimări și să le facă publice.

În evaluarea cauzelor economiei neobservate, am analizat Indicele Competitivității Globale (ICG) – un indicator important care măsoară eficiența instituțiilor publice ale unui stat. Astfel, Republica Moldova se plasează pe locul 121 din 144 țări evaluate la capitolul dezvoltare a instituțiilor publice și locul 114 la nivel de etică și responsabilitate corporativă a instituțiilor private.

Republica Moldova nu stă bine nici la capitolul eficiență și inovare economică, fiind la coada clasamentului în ceea ce ține de nivelul de inovare și sofisticare a businessului (#129). Stăm mai bine la capacitatea de absorbție a tehnologiilor (#104), dar și la capitolul productivității muncii (locul 73 din 122 de țări evaluate).

Totodată, agricultura este sectorul cu cea mai mare răspândire a fenomenului angajărilor la negru (ocupării informale)  62% din total, urmată de construcții, cu 12,6% și sectorul comerțului, hotelurilor și restaurantelor – 12%.

 

Prezentul studiu a fost elaborat de EXPERT-GRUP în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”, implementat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Soros-Moldova sau al partenerilor acesteia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *