În timp ce unele cărți sunt mai ușor de pus deoparte decât altele, orice cititor împătimit are uneori un moment în care spune: „Sunt cucerit cu adevărat de această carte!”.
Mai jos sunt câteva indicii că ai ajuns să savurezi din plin o carte, potrivit bloggerului Molly Schoemann-McCann, în traducerea oferită de Bestseller.md.
#1. Când ești acasă pe ultima sută de metri și oricine încearcă prostește să câștige atenția ta primește tratamentul mascotei de la Hollywood „Leo the Lion” (MGM).
#2. Trimiți toate apelurile telefonice în mesageria vocală, pentru că vrei să termini acest capitol. (Sau răspunzi și le spui că îi vei suna mai târziu, pentru că la momentul de față nu poți vorbi.)
#3. În drum spre casă de la serviciu, observi că ai uitat cartea la oficiu și faci drum întors pentru a o lua. (Odată am uitat cartea la serviciu în timpul weekendului cartea „The Girl With The Dragon Tattoo”, în română „Bărbați care urăsc femeile. Millenium 1” și a trebuit să merg la o librărie și să cumpăr un alt exemplar, pentru ca să nu aștept până luni pentru a mă întoarce la ea.)
#4. Nici măcar nu ai terminat cartea, dar deja ți-ai format o listă cu persoanele cărora dorești să le recomanzi să o citească și intenționezi să cumperi cel puțin un exemplar pentru un prieten.
#5. Postezi pe Facebook sau Twitter cât de mult iubești cartea și refuzi să citești comentariile, deoarece ar putea fi detalii din carte, care ar putea să-ți scadă interesul de a o mai citi.
#6. Emisiunea sau serialul tău preferat urmează să înceapă, iar ediția trecută a fost una spectaculoasă – dar… pentru asta și există recordere video, nu-i așa?
#7. Deja ai citit-o (de câteva ori), dar oricum speri că de data aceasta să se sfârșească diferit. (exemplu: „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, în română „Zbor deasupra unui cuib de cuci”)
#8. Intri în panică când ești într-un tren sau într-un avion și ai ajuns periculos de aproape să sfârșești cartea, fără să ai nimic altceva de citit – apoi realizezi că de îndată ce o termini, poți să o începi din nou, de la început.
#9. În timp ce citești, te tot gândești la lucruri precum, „Mă bucur foarte mult că am ales această carte” și „De ce nu am început să o citesc mai înainte?”.
#10. Oamenii te întreabă ce planuri ai pentru Vineri seara și te auzi pe tine însuți, spunând, „Ei bine, citesc această deosebită carte…”
#11. Aproape ai pierdut stația autobusului (a metroului, trenului sau troleibuzului), deoarece ești prea preocupat de lectura cărții.
#12. Te întrebi cum a fost posibil ca naveta să fi fost atât de scurtă astăzi. Ai urcat în autobus doar o minută în urmă și deja ești aci?!
#13. Te gândești dacă ai putea să te retragi pentru a citi cartea sub masă sau, ascunzându-te într-un colț al încăperii de la serviciu.
#14. Ești la mijlocul cărții 1 din serie și deja ai comandat cărțile 2 și 3 (exemplu Seria „Cincizeci de Umbre ale lui Grey”).
#15. Asculți o carte audio în mașină și ajungând la destinație mai stai în automobil câteva minute în plus, pentru că nu o poți opri, încă nu acum! (Sau, dacă asculți în căști, le ții până ce persoana cu care te întâlnești vorbește activ cu tine.)
#16. Atunci când, fără să ajungi la mijlocul cărții, realizezi că ești trist pentru faptul că niciodată nu o vei mai putea citi ca pentru prima dată.
#17. Împarți lectura pe părți, doar pentru a-ți lăsa câte un capitol sau două pentru fiecare seară. (Situație întâlnită cu fiecare carte din seria Harry Potter, atunci când acestea încă erau scrise de autoare.)
#18. Atunci când ai citit rapid un fragment extraordinar și imediat te întorci pentru a-l reciti, astfel încât să-l poți savura.
#19. Găsești autorul pe Facebook sau Twitter și devii un fan înflăcărat. (exemplu Paulo Coelho)
#20. Ai petrecut jumătate de noapte citind, deși știi că trebuie să dormi cel puțin 8 ore pe noapte deoareceeee…
#21. Atunci când zărești un străin citind aceeași carte în public, te vezi nevoit să te oprești să te uiți ca un cățeluș Labrador surescitat și să-l întrebi ce părere are despre carte.
Dar tu, cum cunoști că ești cucerit de o carte?