Dorin Chirtoacă ripostează: Observ că avem “Revoluția bradului” pe internet

IMG_1207
Foto:Chirtoacă comentează situația cu bradul

După criticile aduse de internauți pe rețeaua de socializare Facebook, privind bradul instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), Dorin Chirtoacă, edilul Capitalei, a venit cu o replică:

„Am auzit că “nu e bun” bradul …sau “Bradul vrea în Europa”!

1. Într-adevăr, bradul este un pic deformat, întrucât atunci cât a crescut timp de 35 de ani, a stat prea aproape de clădirea din preajmă și, fiind adus în PMAN în anul 2014, “s-a eliberat”. Respectiv, de bucurie, s-a înclinat puțin spre… Vest, și fiind instalat încă pe 29 noiembrie, înainte de alegeri, putem spune că avem “brad – oracol”, pentru că, fiind înclinat spre Vest, rezultă, deci, că a și prezis rezultatul alegerilor parlamentare – peste 50 de mandate în Parlament pentru partidele pro-europene… ce să-i faci, vrea și el, bradul, în Europa și a ales Europa!

2. Dacă este să vorbim mai serios, cine e de acord să dăm 2 milioane de lei pe brad, ca să facem ca la Tiraspol? (pe noi ne costa de obicei 10.000 lei/an/brad, anul acesta, întâmplator, a fost gratuit)

3. Tot ce e natural nu întotdeauna are formă perfectă. Dar oare forma e cea mai importantă, iar forma, mai ales dacă este fără fond, fără conținut nu are niciun farmec. Bradul nostru, în schimb, cum a spus cineva, este “perfect natural”, adică este perfect adevarat, autentic, este pentru sărbătoare, pentru atmosferă și acesta este farmecul său, fără să fim neapărat și în competiție cu cineva!

Acum depinde și din ce unghi și cum îl fotografiezi, dacă “te strădui tare”, având în vedere că nu este “perfect rotund”, nu este cum se spune: “90x60x90”, poate ajunge în poză și strâmb, și pe o parte, și culcat sau chiar cu vârful în jos, și cu baza în sus… dacă tare trebuie.

Timp de 8 ani, brazii au fost diferiți: mai mici sau mai mari, mai pufoși sau cu crengile mai rare, argintii sau simpli, mai reușiți și mai puțin reușiți. Bine, nu cred să aducem vreodată o tulpină cu trei crengi, căreia să-i spunem brad, în rest tocmai în faptul că sunt așa diferiți constă farmecul lor. Toți noi, oamenii, suntem diferiți și de departe nimeni nu este perfect! În UE se spune că este bine să fim “Uniți în diversitate”! Important este ca odată cu bradul să vină atmosfera Crăciunului! Și să nu-mi spună cineva că pentru a avea atmosferă de Crăciun trebuie să dăm 2 milioane de lei.

Atmosfera de Crăciun nu se cumpără, ea vine din suflet și cu o mică crenguță de brad sau chiar și fără, pur și simplu cu un gând bun!

Câteva precizări:

1. Din 2007 și până în prezent, brazii amplasați PMAN nu au fost defrișați niciodată special în acest scop. Erau propuși pentru a fi amplasați în Piață, pentru că oricum urmau a fi defrișați de proprietari, întrucât :
– erau prea mari și afectau clădirea din preajmă,
– făceau prea multă umbră în gradină
– rădăcinile creau probleme infrastructurii subterane
– așa considera proprietarul etc.
Deci, oricum ar fi fost tăiați și ar fi mers direct la lemne…  Vedeți aici evoluția brazilor din PMAN în perioada anilor 2007-2014.

2. Atât timp cât avem oferte conform punctului 1, credem că putem merge pe varianta bradului natural și să îmbinăm mai multe lucruri: facem frumos în oraș, facem și un bine gospodarului care oricum taie bradul și, fiind natural, este și mai aproape de tradiții…

3. Avem brazi care “stau la rând” să ajungă în PMAN și urmărim în fiecare an cât au mai crescut, proprietarii se roagă de noi să-i luam și cu greu îi convingem să mai aștepte 1 – 2 ani… În prezent, avem brazi pentru cel puțin 5 ani înainte. S-a discutat la un moment dat de unul artificial, dar care este sensul, atât timp cât ne sunt propuși naturali, care oricum urmau să fie tăiați… Și parcă văd că dacă punem unul artificial, scump, vor fi pretenții că în fiecare an pozele sunt la fel, pentru că bradul este la fel, respectiv nimic “drive” etc.

4. Este bine să fie an de an, din ce în ce mai frumos, dar o competiție în acest sens nu duce nicăieri. Până la urmă, trebuie să fie un raport corect între scop, efort și costuri.

5. Suma de 4 milioane lei, cam cât au dat Tiraspolul, Tighina și Rîbnița pe cei 3 brazi, este egală cu finanțarea anuală pe care o dăm pentru o localitate din suburbiile Chișinăului, la dezvoltarea infrastructurii: apeduct, canalizare, gazificare, reparații la scoală, grădiniță, dotări etc. Ce este mai important?

Și la urma urmei, cum a spus cineva în comentarii: “Asta e, bradu-i brad, dar sărbătorile se măsoară în bunătate și omenie, nu în lungimea și mărimea bradului!”

Observ că avem “Revoluția bradului” pe internet, în rest poftim în PMAN de veniți, vedeți și sărbătoriți!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *