Deși alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au trecut, toți putem auzi păreri diferite despre cât de proaste sau bune sunt rezultatele, sau despre cât de prost a funcționat sistemul de securizare în ziua alegerilor.
Despre ultima vă va vorbi #diez, sau mai exact, o persoană care și-a împărtășit opinia sa despre acest sistem, motiv pentru care, Vasile (nume schimbat) a hotărât să-și exprime nemulțumirea față de acesta.
„CTS este sistemul folosit pentru conectare la VPN, un mod de a securiza comunicațiile. Fără acesta, calculatoarele nu puteau accesa site-ul sia.cec.md, care răspundea de securitatea datelor viitorilor alegători.
Ce pot să spun despre site e că a fost scris foarte prost. Erau multe scenarii inconsistente: dacă căutai după serie și acceptai buletinul, forma se golea și îți dădea voie să faci un search nou. Dacă cauți după IDNP, forma rămânea plină și trebuia să lucrezi cu butonul „backspace”, adică să golești informația de acolo.
Informații noi apar și deasupra formei și sub ea în niște câmpuri. Dacă nu găsea un utilizator, forma se golea. Oh, ai greșit o cifră – rescrie întregul IDNP, de parcă n-am fi avut și altceva de făcut. Apoi, te arunca în câmpul pentru IDNP, indiferent din care câmp căutarea a fost fără rezultate.
Pe urmă, site-ul a fost scris, folosind standarde de prin anii 2000, cu tabele și chestii din astea. Asta nu ar fi așa grav, dacă nu ar avea probleme mari la capitolul usability: butoane prea mici chiar și pentru mouse, elemente nealiniate, un scrollbar orizontal care duce… nu se știe unde duce. Toate acestea le puteți evalua din următoarele screenshot-uri:
Într-un interviu, președintele CEC a spus că au fost alocate toate resursele financiare necesare pentru implementarea Registrului Electronic al Alegătorului, însă oricine se aștepta la o interfață mai prietenoasă.
Certificatul cert.p7b a fost folosit ca măsură suplimentară de securitate. Ceva nu pare în regulă cu el. De fapt, acest certificat singur ar fi fost suficient și ar fi pus mai puțin stres pe sistem, decât două sisteme utilizate concomitent.”
Aici poate fi găsită descrierea oficială a sistemului utilizat în ziua alegerilor.
Vasile, de asemenea, a povestit și cum a trecut ziua lui ca observator. „La 6:20 am întâlnit primele probleme cu netul, dar au fost soluționate rapid de cei de la Moldtelecom, care au trimis la noi echipa tehnică și, între timp, am avut modem de la Moldcell, pe care ni l-au trimis cei de la CEC. Am introdus singur numele oamenilor în sistem, până pe la 8:00. Totul a mers bine, cu mici abateri. Spre ora 9:00 au început problemele mari: site-ul a cedat complet. Deși aveam acces la net, nu puteam deschide site-ul deloc. Presupun că baza lor de date nu a suportat încărcătura. Până la ora 12:00 sistemul era complet inaccesibil, făceam refresh regulat. Până la ora 13:00 site-ul putea fi deschis, dar nu se putea lucra.
Am scris 8 foi A4 pe o parte și cealaltă cu pixul, cu numele oamenilor, IDNP-urile și seriile de buletin. Până la ora 5 seara aveam introduși cam 200 de nume din 600, atât de greu funcționa. Când s-a oprit la ora 9 dimineață, aveam cam 60 de nume introduse. Mereu ne arunca din sistem, trebuia să ne logăm de nenumărate ori, sau căuta 2 – 3 minute un buletin (desigur că nu puteai ține atât timp omul la masă, scriai pe foaie oricum). După 7 seara lucrurile au revenit oarecum la normal și până la 8:40 dimineața am introdus toți 770 de alegători. Foarte puține secții au reușit asta. Sistemul a fost un fail complet, din moment ce noi trebuia să depistăm în timp real oamenii care ar fi votat de mai multe ori.
Asta oricum ar fi prevenit o ștampilă de pe o fișă în plus de vot, plus că nu se permitea să votezi, dacă nu erai înscris la secția respectivă de votare, decât dacă aveai un document special, eliberat de la secția de votare din orașul unde, de fapt, ești înregistrat.
De asemenea, m-am convins că e destul de greu de falsificat alegerile: sistemul e destul de bine pus la punct – sunt multe verificări, sunt reprezentanți de la Promo-LEX, de la diverse partide, care stau până se numără voturile și totul e sigilat cu ceară și o ștampilă specială.”
Iată cum au decurs alegerile, din punctul de vedere al unei persoane care a avut de supravegheat în ziua de 30 noiembrie.