(foto) De ce merită să faci o escapadă în oraşul Iaşi?

IMG_0915
Foto:De ce Iaşiul merită o escapadă? PC: arhivă personală

La o aruncătură de băţ se află principalul centru urban din nord-estul României, oraşul Iaşi. E convenabil financiar şi în timp să îl vizitezi. În acest context, o tânără moldoveancă ce-și face aici studiile, ne face un mic traseu turistic.

Discutăm cu Cătălina Barari, studentă la USM, care ne împărtăşeşte din experienţa anilor de studii la un colegiu din oraşul Iaşi, România. Cum i-a părut lumea de acolo, care sunt senzaţiile încercate şi de ce merită să faci o escapadă în Iaşi și împrejurimile lui?

„Oamenii din Iaşi sunt mai deschişi, mai receptivi, comparativ cu moldovenii. În ale comunicării, există bariere lingvistice care pot provoca situaţii jenante, dar, în timp, se învaţă româna corectă.”

 

Cătălina în faţa la PallasMall PC: poze personale
Cătălina în faţa la PallasMall PC: arhivă personală

Iaşiul tinde să devină capitala culturală europeană în 2021, pentru că dispune de o varietate de obiective turistice. La acest capitol, Cătălina ne recomandă locaţiile vizitate de ea, care ştiu să impresioneze:

# Manastirea Golia, lăcaşul unde şi-a petrecut şi câţiva ani din viaţă scriitorul Ion Creangă. Mănăstirea Golia este numită după marele logofăt Ioan Golia, primul ctitor, şi se prezintă ca o fortăreață tipic medievală.

 

Mănăstirea „Golia" PC: 2rism.ro
Mănăstirea „Golia” PC: 2rism.ro

# Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, care înainte de a fi cotropită de turci, a fost poleită cu aur. Biserica “Trisfetitelor” a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, intre anii 1637 – 1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

 

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi" PC: cimec.ro
Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” PC: cimec.ro

# Bojdeuca lui Ion Creangă, locul unde scriitorul şi-a conturat Amintirile din Copilărie. Casa a fost construită în anul 1830 de Petre Ciubotariu, bunicul din partea mamei scriitorului. Căsuţa este formată din trei încăperi: tinda (holul de la intrare), cămăruţa pentru alimente, cu oblonul pe unde s-a urcat Nică în pod cu pupăza luată din tei, şi camera mare. Acolo sunt expuse doar câteva obiecte originale, rămase de la părinţii lui Ion Creangă.

 

Bojdeuca lui Ion Creangă PC: muzeulliteraturiiiasi.ro
Bojdeuca lui Ion Creangă PC: muzeulliteraturiiiasi.ro

# Casa Memorială „Vasile Pogor”, locul unde se întrunea Societatea Junimea. E un muzeu municipal din Iași, secție a Muzeului Literaturii Române din Iași şi prezintă dezvoltarea literaturii române, cu precădere de pe teritoriul Moldovei, începând cu anul 1800 și până în zilele noastre.

 

Casa Memorială „Vasile Pogor” PC: muzeulliteraturiiiasi.ro
Casa Memorială „Vasile Pogor” PC: muzeulliteraturiiiasi.ro

# Casa memorială Veronica Micle a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă. Ea se află în vechiul centru al orașului Târgu Neamț, nu departe de Cetatea Neamț.

 

Casa memoriala Veronica Micle din Targu Neamt PC: commons.wikimedia.org
Casa memorială Veronica Micle din Târgu Neamț PC: wikimedia.org

# Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.

 

Cetatea Neamţ PC: ro.wikipedia.org
Cetatea Neamţ PC: wikipedia.org

# Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” este un muzeu municipal, secție a Muzeului Literaturii Române din Iași. Muzeul este amplasat în casa în care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu. Clădirea, clasată monument de arhitectură, a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842. În timpul Primului Război Mondial, aici a locuit George Enescu, apoi, între 1918 și 1936, Mihail Sadoveanu.

 

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”  PC: inromania.info
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” PC: inromania.info

# Palatul Culturii este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc. Palatul dispunde de o grădină amenajată cu teatru de vară, fântâni arteziene şi numeroase restaurante, cafenele.

 

Cătălina(dreapta) în faţa Palatului PC: poze personale
Cătălina(dreapta) în faţa Palatului PC: arhivă personală

Cătălina Barari: „Recomand o escapadă la Iaşi pentru că acolo se vorbeşte cel mai corect limba română, pentru că dispune de locuri istorice şi culturale de o frumuseţe aparte. E aproape, ieftin şi accesibil pentru fiecare.”

 

Cătălina în interiorul Palas Mall PC: poze personale
Cătălina în interiorul Palas Mall PC: arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *