Pe data de 25 noiembrie 2014 a fost lansată, de ONU, campania internaţională „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”.
Scopul Campaniei este de a preveni şi combate violenţa în bază de gen prin creşterea gradului de conştientizare a violenţei drept încălcare a drepturilor omului, consecinţele şi costurile acesteia, mecanismele de combatere la nivel comunitar şi național.
Sloganul Organizației Națiunilor Unite pentru anul 2014 este „Orange YOUR Neighbourhood”, ce constituie un îndemn de sensibilizare a publicului larg asupra fenomenului violenței în bază de gen prin folosirea culorii „orange” în calitate de simbol pe tricouri, fulare și alte materiale promoționale.
În Republica Moldova, în calitate de slogan național, a fost propus motoul: Trăiește-ți viața fără violență, care promovează parteneriatul şi non-violenţa în relațiile interpersonale și în viaţa de familie, în scopul reducerii violenţei.
Mai multe detalii despre campanie puteți vedea pe pagina de Facebook: 16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen.
Anul 2014 este unul important pentru Republica Moldova, în primul rând prin Semnarea și Ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel aderând la marea familie europeană și asumându-ne angajamentul de a asigura o armonizare a legislației naționale la cadrul juridic european. Printre realizările Guvernului în domeniul prevenirii și combaterii violenței, putem menționa următoarele:
- Elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea legislației naționale din domeniu în contextul asigurării unei armonizări cu Convenția de la Istanbul;
- Elaborarea proiectului documentului strategic – planului de acțiuni cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie;
- Elaborarea Sistemului Informaţional Automatizat „Asistenţa Socială”, cu un modul dedicat prevenirii și combaterii violenței în familie;
- Realizarea activităților de consolidare a capacităților specialiștilor în domeniu.
În Republica Moldova, activităţile Campaniei sunt organizate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Sănătăţii, Misiunea OSCE în Moldova, UN Women, OIM, Gender-Centru, Centrul La Strada, Fondul Provocările Mileniului.
În cadrul Campaniei, la nivel naţional şi local, va fi desfăşurat un program complex de activităţi, ele fiind încorporate în matricea de acțiuni și plasate pe site-ul ministerului.