Nicolai Loghin, despre cum e să fii Președintele Asociației Studenților

10500579_837541096296539_102568479821234723_n
Foto:Nicolai Loghin, Președintele Alianței Studenților din Moldova, PC: facebook.com

Cu ocazia Zilei Internaționale a Studentului, am discutat cu Președintele Asociației Studenților din Moldova. Despre realizările sale în cadrul asociației, ambițiile și planurile de viitor, citiți în interviul ce urmează.

# Alianța Studenților din Moldova este una dintre cele mai longevive organizații studențești din țară. Ce presupune acest lucru pentru tine, în calitate de președinte al ASM?

Pot să zic că este o responsabilitate sporită atunci, când preiei conducerea unei organizații cu un istoric și o activitate atât de bogată, precum este Alianța Studenților din Moldova. Cei 14 ani de existență mă fac să mă gândesc că nu am niciun drept moral de a aduce acestei organizații altceva decât dezvoltare, prosperitate și rezultate cât mai înalte. Cu toate acestea, ambiția de a realiza lucruri mărețe devine sterilă atunci, când nu ai o echipă care să te susțină, să muncească cot la cot cu tine și să depună efort necondiționat pentru a atinge scopurile propuse. Eu pot să mă laud cu o echipă de studenți ambițioși, capabili și dornici de a schimba lucrurile pentru semenii săi. Recent am reușit să aducem în ASM cele mai active organizații studențești din țară, atât din Chișinău, cât și din Cahul și Bălți și să le oferim statutul de membri ai organizației, ceea ce mă face să cred că vom deveni o forță și mai puternică, capabilă de a reprezenta eficient studenții atât la nivel local, cât și internațional.

# Care sunt scopurile organizației, ce vă doriți voi pentru studenți?

Scopul primordial al organizației este de a reprezenta interesele studenților și de a le apăra drepturile acestora, în raport cu toți decidenții, atât locali, cât și centrali. Din acest scop derivă o serie de obiective specifice, asupra cărora ne-am focusat atenția și pe care le-am punctat și în Strategia ASM 2014 – 2016. Astfel, vrem în primul rând să contribuim la reformarea sistemului de învățământ superior, devenind mesagerii viziunilor studenților și partenerii numărul 1 ai Ministerului Educației. În contextul aprobării noului Cod al Educației, la care, apropo, am venit și noi cu o serie de recomandări care au fost mai mult sau mai puțin luate în considerație și în contextul aprobării Strategiei „Educația 2020”, noi, studenții, va trebui să jucăm un rol primordial, făcându-ne vizibili la toate etapele și nivele de luare a deciziilor care ne vizează.

Avem, de asemenea, drept obiectiv consolidarea structurilor de autoguvernanță studențească, care reprezintă structuri cheie în cadrul universităților și care, din păcate, încă mai sunt puternic influențate de către administrațiile universităților.

Studenților, ne dorim să le oferim încrederea că lucrurile se pot schimba cu implicarea noastră, a tuturor. O să le repetăm de mii de ori dacă o să fie necesar – „Noi nu suntem clienți ai sistemului de învățământ superior, ci o parte semnificativă a acestuia”.

 

Ședința Consiliului ASM  PC: facebook.com
Ședința Consiliului ASM, PC: facebook.com

# Dacă ne referim la studenți, cât de important este pentru ei să știe că sunt organizații care îi reprezintă?

Este eminamente necesar, în aceste momente, să convingem studenții că ei pot participa la guvernarea sistemului. Ei pot să modifice lucrurile și pot să-i taxeze pe cei care iau decizii neconforme cu viziunile lor. Rolul nostru este să le demonstrăm că se poate. Studenții au nevoie să vadă practici de succes. Noi le înțelegem pasivitatea și lipsa de motivație, fiindcă acesta de multe ori este rezultatul unor influențe nu tocmai democratice, care vin din exterior. Astfel, este absolut necesar ca noi să ne facem auziți, studenții să vadă că există persoane care luptă, totuși, pentru un sistem mai bun de educație și, ulterior, o să ne putem baza pe suportul și implicarea majorității. Acum ne aflăm într-o metamorfoză care, din păcate, durează un pic mai mult decât ar fi trebuit.

# În acest an ați pornit o amplă campanie de ghidare a studenților din primul an în viața universitară. Cum a apărut această inițiativă și de ce au beneficiat studenții?

Inspirându-ne din practica europeană, începând cu toamna anului 2014, ASM a lansat proiectul „Back to School”, care are drept scop orientarea studenților din anul I și nu numai în mediul universitar. Asta înseamnă prezentarea drepturilor și obligațiilor acestora, familiarizarea cu posibilitățile de implicare în activități de voluntariat, stagii, internship-uri și, de asemenea, sesiuni de orientare ce vizează sporirea șanselor de angajare după absolvire și managementul corect al timpului. Pentru prima ediție, proiectul a avut loc în 5 universități – Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Academia de Studii Economice, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testimițeanu”.

Cei aproximativ 10 mii de studenți implicați în proiect au beneficiat și de mici cadouri din partea sponsorilor evenimentului, iar o persoană a fost câștigătoarea unui smartphone în cadrul  tombolei Back To School. Am avut un feedback plăcut în urma acestui proiect și vom încerca să îl desfășurăm cel puțin 3 ani înainte.

 

Membrii ASM, PC: facebook.com
Membrii ASM, PC: facebook.com

# Ce activități desfășurați la moment și ce planificați pentru viitor?

În prezent, suntem în plină desfășurare a unui proiect de stimulare a participării studenților în procesul de luare a deciziilor, proiect cu genericul „Nimic pentru studenți, fără studenți”. Acesta prevede implicarea structurilor de autoguvernanță studențească, care vor beneficia de instruiri și consultanță în vederea consolidării capacităților interne ale organizațiilor studențești.

În perioada imediat următoare, intenționăm să lucrăm la un document de mare amploare, ce va conține drepturile și obligațiile studenților, document ce va veni să aducă lumină asupra unui șir întreg de probleme care rămân fără o soluție, din cauza interpretărilor diferite și a lacunelor legislative. De asemenea, foarte curând urmează să lansăm „Ghidul privind autoguvernanțele studențești” – document fundamental, la care s-a lucrat ultimii 2 ani și care va servi drept instrument fundamental după care se vor ghida autoguvernanțele studențești.

# De Ziua Internațională a Studenților ce mesaj ai pregătit pentru studenți?

Le doresc să fie dornici de a schimba lucrurile spre bine. Însuși genericul Zilei Internaționale a Studentului din anul acesta, la care Alianța Studenților din Moldova a subsemnat oficial, alături de cele mai importante structuri studențești din toată lumea, este „Să ne mobilizăm pentru o educație de calitate”. Este doar datoria noastră să modelăm acest sistem, cum credem noi că este mai bine.

Nu în ultimul rând vreau să îi îndemn să își trăiască la maximum anii de studenție, să participe, să se implice, să piardă și să câștige, să învețe și să se distreze, să călătorească și să își facă prieteni – adică să acumuleze experiență de viață.

Trăiți activ, dragi studenți!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *