Piste încălzite pentru bicicliștii olandezi

DSC_6353
Foto:PC: cyclechat.net

De cele mai dese ori, iarna și bicicleta nu se potrivesc. Olanda însă este țara unde mersul pe bicicletă este un mod de viață, idiferent de anotimp. Conform Barometrului Federaţiei Europene de Ciclism, Olanda se află pe locul doi la capitolul utilizării bicicletei ca mijloc de transport, fiind depăşită doar de Danemarca.

În Olanda există reţele vaste de piste pentru circulaţia pe biciclete, marcate distinct, având suprafeţe netede, suficient de late pentru a permite atât mersul pe mai multe rânduri, cât şi efectuarea depăşirilor. Mai mult, în anumite oraşe, rutele pentru biciclişti sunt separate de drumurile pentru automobile, iar în zonele unde spaţiul este insuficient, există semne de circulaţie pe care scrie „Stradă pentru Biciclete: Maşinile sunt oaspeţi”. În zonele cu sensuri giratorii, bicicliştii sunt cei care au prioritate, faţă de restul participanţilor la trafic.

Chiar dacă bicicliștii olandezi au parte de o mulțime de facilități în ceea ce privește infrastructura pentru biciclete, autoritățile din Olanda au hotărât să înființeze piste încălzite pentru perioada rece a anului.

Designerii olandezi au elaborat un proiect care se potrivește ca o mănușă planului guvernului de a-i face pe cât mai mulți cetățeni să renunțe la mașini, chiar și pe timp de iarnă. Proiectul presupune încorporarea unor cuburi de plastic în asfalt, prin care va circula apă termală extrasă din sol. Costurile estimative ale proiectului se ridică la 20.000 – 40.000 de euro pentru un kilometru de pistă.

Prin implementarea sistemului, s-ar putea economisi costurile pentru deszăpezirea pistelor, costurile medicale a celor accidentați pe pistele înghețate și costurile transportului public pentru cei care renunță la bicicletă din cauza gheții.

Numărul de biciclete din Olanda îl depăşeşte pe cel al locuitorilor ţării.

Marta Odainic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *