Studenții pot aplica la o școală de vară în Praga

strada
Foto:Praga, Cehia PC: pragueproteinspring.org

Ești interesat de o carieră în afacerile internaționale? Ai dori să discuți despre problemele contemporane complexe într-un cadru academic divers sau ești dornic de a vizita Praga, una dintre cele mai frumoase orașe din Europa? Dacă ai răspuns „da” la oricare din aceste întrebări, atunci programul American Institute on Political and Economic Systems (AIPES) este pentru tine.

Cine? Ce? Unde? Când?

Programul durează 3 săptămâni în Praga, Republica Cehă, cu 120 de studenți din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, precum și Asia Centrală. Această școală de vară, care va dura între 11 iulie și 4 august 2015, va întruni toți studenții care sunt pasionați de explorarea numeroaselor probleme politice și economice complexe, care destabilizează lumea de astăzi. AIPES este un proiect intensiv conceput pentru a valorifica timpul cu o varietate interesantă de activități academice, profesionale, networking, culturale și sociale.

AIPES este alcătuit din următoarele componente majore:

# Cursuri academice în economia politică, filosofia politică și gestionarea conflictelor, cursuri acreditate de Universitatea Charles din Praga;
# Discuții cu diplomați, oficiali guvernamentali și lideri de afaceri;
# Excursii opționale la diferite locuri bine-cunoscute în întreaga Republica Cehă;
# Evenimente sociale și culturale.

Beneficii:

# Camere mobilate în cămine;
# Mese oferite la cantina de la cămin;
# Abonament la metroul public, tramvai și autobuz pe durata întregului program;
# Membrii personalului dedicat programului, care sunt disponibili pentru a comunica cu tine despre orice problemă legată de finanțare, vize și alte întrebări generale;
# Sprijin personal continuu în timp ce te afli în Praga pentru a avea cea mai bună experiență posibilă;
# O rețea activă de peste 15.000 de absolvenți din întreaga lume, care au finalizat cu succes AIPES.

Pentru a aplica, iată cerințele prevăzute de ei. Deadline prioritar – 31 ianuarie 2015; Deadline final – 1 aprilie 2015. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul.

Opinii ale participanților moldoveni la această școală de vară:

jjuliaIulia Goteșan, Alumna AIPES 2010: AIPES este o combinație perfectă de lucruri importante pentru un tânăr: învățământ calitativ, profesori din cele mai puternice universități ale lumii, provocări profesionale, distracție la maxim, călătorii, descoperirea unei țări și culturi noi. Toate aceasta se întâmplă în unul din cele mai frumoase orașe ale Europei – Praga. Acolo am legat prietenii pe viață și am făcut cunoștințe noi din toată lumea. Recomand cu încredere tinerilor care-și doresc să petreacă intens o vară!

vlada

Victoria Vlad, Alumna AIPES 2010: Sunt și eu absolventă a programului de vară AIPES din Praga, alături de alți cinci tineri din Moldova din generația 2010, precum și parte dintr-o rețea de aproape 100 absolvenți ai programelor Fondului pentru Studii Americane din Moldova. Am mers la AIPES pentru partea academică, pentru orele de economie politică, managementul conflictelor și etica în societate, dar și pentru posibilitatea să învăț despre constituția și guvernul american de la profesori de la o universitate de top (Georgetown University). Desigur, programul mi-a făcut vara mai colorată, cu vizita capitalei Cehiei și a împrejurimilor, cu noile prietenii pe care le păstrez până astăzi.

 

American Institute on Political and Economic Systems a fost prezentat la data de 12 noiembrie 2014 în incinta ULIM, de către Directorul AIPES, Matthew Kwasiborski, care se află în vizită la Chișinău, cu scopul de a promova acest program și de a-l face cunoscut studenților de aici. Profitând de prezența acestuia, nu am ezitat să-i adresăm câteva întrebări. În acest context, el a menționat că studenții din Moldova par captivați de ofertele internaționale, odată ce își rerezervă timp pentru a le asculta. „Spre deosebire de studenții americani însă, deși au opinii și idei, studenții din Moldova nu sunt încurajați să le expună”, a declarat Matthew Kwasiborski.

 

Matthew Kwasiborski
Matthew Kwasiborski

Întrebat despre Chișinău, el a subliniat că, spre deosebire de observațiile din 2006, de la prima sa vizită, orașul pare mai colorat, mai focusat pe nevoile studenților și oferă un acces mai liber la informație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *