Austria va finanța modernizarea sistemului de orientare profesională și consiliere în carieră din Moldova

iStock_Decision-Making_Large
Foto:PC: Tarajantzenblog.com

Elevii și tinerii din Moldova vor fi ajutați deja de pe băncile școlii să ia o decizie informată referitor la viitoarea profesie sau meserie. Un proiect în acest sens, cu o durată de trei ani, finanțat de Guvernul Austriei, va începe pe data de 1 decembrie 2014.

Joi 13 noiembrie 2014, orele 10.00, la sediul Ambasadei Austriei Chișinău va avea loc semnarea Contractului de Grant cu privire la proiectul respectiv.

Proiectul va începe cu investigarea situației la zi privind orientarea profesională și consilierea în carieră în scopul identificării soluțiilor la problemele existente, bazate atât pe realitatea din RM cât și pe experiența internațională. Concomitent, vor fi selectate 12 instituții pilot care vor participa la pilotarea unui program revizuit de studii, ce țin de orientarea profesională a elevilor pentru a o apropia de structura reală a economiei naționale și realitățile curente din piața muncii.

Pentru a informa elevii, profesorii și alte persoane interesate cu privire la competențele profesionale și profesiile solicitate pe piața muncii din RM vor fi create 3 Centre Regionale de Consiliere și Ghidare în Carieră în cadrul a 3 oficii teritoriale ale Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (Centru, Nord si Sud). În felul acesta, informația despre realitățile de pe piața muncii va fi oferită tinerilor direct de la viitorii angajatori şi de la Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă – cei, care sunt cel mai bine informați despre necesitățile reale privind calificarea si competențele necesare pentru a obține un loc de muncă. Infrastructura acestor centre va fi adaptată în așa fel, încât și persoanele cu dezabilități să poată avea acces la serviciile acestor Centre.

Proiectul va fi finanțat de către Agenția Austriaca pentru Dezvoltare (ADA) și implementat de către Centrul pentru Educația Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în strânsă colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei/Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și oficiile teritoriale ale acesteia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *