30noiembrie.md – proiect menit să genereze o serie de priorităţi pentru viitoarea guvernare

30noiembrie
Foto:Accesează site-ul 30noiembrie.md. PC: captură video YouTube

Un nou proiect, menit să genereze o serie de priorităţi pentru viitoarea guvernare, s-a lansat pe 10 noiembrie 2014. Este vorba despre o platformă interactivă, unde utilizatorii pot să-și exprime așteptările de la guvernarea de după alegerile din 30 noiembrie, indiferent de culoarea politică.

Proiectul „30 noiembrie” pune la dispoziţia potenţialilor utilizatori un site, unde pot fi publicate părerile și așteptările cetățenilor Republicii Moldova de la noua guvernare. În baza acestora, va fi formulat un Program Popular de Guvernare, pe care echipa organizatorică îl va înmâna noului Parlament și Guvern, după investirea acestora și va supraveghea realizarea lui.

Pentru a emite părerea ta, în legătură cu propriile aspiraţii de la noul guvern şi parlament, te poţi înregistra pe site-ul 30noiembrie.md cu profilul de Facebook sau cu un email valid şi enunţa mesajul tău.

Mesajele scrise pot fi repartizate la una din cele 8 rubrici existente: #economie, #justiție, #educație, #tineret, #it, #cultură, #social și #politică. De asemenea, fiecare utilizator poate aprecia fiecare postare de pe site prin „susțin” sau „nu susțin” și le poate distribui pe rețelele de socializare. Prin „nu susțin”, mesajele vor coborî în top. Conform aprecierilor acumulate, fiecare postare se va plasa într-un top general. Cu cât mai multe „susțin”-eri va acumula un mesaj – cu atât mai sus în top se va situa.

În ziua alegerilor, fluxul de mesaje va fi închis iar administratorii vor fixa primele 10 mesaje din fiecare rubrică, cele care au acumulat cea mai mare susținere a utilizatorilor. În baza acestor propuneri, vor fi formulate o serie de priorități pentru fiecare domeniu, care vor reprezenta așteptările utilizatorilor site-lui de la viitoare guvernare.

În acest context, pe site deja pot fi vizualizate câteva mesaje:

 

nataNata Albot: „Vreau să existe o strategie de durată pe formularea a ceea ce este brandul Moldova și popularizarea acestuia pe plan internațional. Dacă pe interior cetățenii sunt mai mult sau mai puțin conștienți de ceea ce reprezintă țara lor, apoi pe exterior Moldova rămâne în continuare pentru marea majoritate a străinilor un loc necunoscut pe hartă. De asemenea, vreau să fie definită și implementată legea 2%. Astfel, organizațiile necomerciale vor fi mult mai potente să realizeze proiecte de ameliorare socială și culturală în Moldova”.

 

artur_garau230911_3Artur Gurău: „Vreau ca dezvoltarea sectorului IT să devină o prioritate de stat în Moldova. Cred că sunt necesare politici la nivel de Guvern pentru încurajarea sectorului, formarea și educarea specialiștilor, crearea de hub-uri unde tinerii antreprenori din domeniu IT ar primi acces la fonduri și knowhow pentru a fi capabili să inoveze și să lanseze afaceri. Vreau să existe scutiri și facilități pentru companiile internaționale din IT care lansează diviziuni în Moldova”.

 

indexMaia Visterniceanu: „După alegerile din 30 noiembrie, vreau ca presa din Republica Moldova să îşi recapete libertatea pe care trebuie să o aibă, libertatea care ar permite jurnaliştilor să informeze corect cetăţenii, iar politicienii să fie chiar ei cei care promovează libertatea de exprimare. Vreau ca guvernanţii pe care îi vom avea în următorii ani să renunţe la practica de a-şi achiziţiona instituţii mass-media care să activeze în interesele lor şi să se ocupe de adevăratele probleme ale societăţii”.

 

„Platforma este creată de un grup de tineri care în 2009 au crezut că e suficient să se schimbe politicienii de la putere ca lucrurile să meargă mai bine. Acum, ei le oferă acestor politicieni încă o șansă. Ultima”, informează 30noiembrie.md.

Mai jos, puteţi urmări video-ul ce explică conceptul acestei platforme online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *