De ziua căderii Zidului Berlinului, în Germania vor fi lansate 8000 de baloane iluminate

8d1923fe976d682b96f09b24468b4b7ebd845e32a4e4883e95adba5126aae904
Foto:8.000 de baloane iluminate în Berlin. PC: thelocal.de

Timp de trei zile, germanii sărbătoresc a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Duminică, 9 noiembrie, ceremonia va culmina cu lansarea în aer a 8.000 de baloane iluminate pe fundalul imnului „Odă Bucuriei”.

Potrivit portalului german The Local, festivitățile pentru aniversarea căderii Zidului Berlinului se desfășoară însoțite de sloganul „Curaj pentru Libertate”. „Cred că nu veți uita niciodată cum v-ați simțit în acea zi. Cel puțin eu nu voi uita”, a declarat Angel Merkel, referindu-se la ziua prăbușirii Zidului Berlinului, care a făcut posibilă reunirea celor două state germane, după 28 de ani în care au fost separate de două regimuri rivale.

Anul acesta, festivitatea are o amploare mai mare decât în anii precedenți. Pe lângă cele 8.000 de baloane iluminate, care sunt aranjate de-a lungul Zidului și care așteaptă să fie lansate în aer, berlinezii vor avea ocazia să-l asculte live pe Wolf Biermann, un cântăreț dizident al perioadei separării celor două state.

De asemenea, circa două milioane de oameni sunt așteptați la Porțile Brandenburg-ului pentru un „festival al cetățenilor”. Seara va culmina cu focuri de artificii, lansate în semn de libertate și uniune.

Zidul Berlinului a fost construit în august 1961, pentru a opri exodul germanilor din statul de Est (controlat de URSS) spre cel de Vest (controlat de englezi, americani și francezi) și a fost dărâmat în noiembrie, 1989, lucru care a făcut posibilă reunificarea statului german.

 

PC: thelocal.de
PC: thelocal.de
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *