Teatrul Eugene Ionesco şi-a găzduit ieri spectatorii la avanpremiera piesei de teatru „Violența, o istorie de dragoste”, în regia lui Benno Voorham (Suedia). Spectacolul prezintă destinul a 12 persoane, transpus în teritoriul ofertant al experimentului teatral.
Spectacolul abordează teme actuale, precum incompatibilitatea cu societatea, neacceptarea, violența, abuzurile sexuale și morale, frica de a se afirma, de a fi judecat, lipsa coerenței atunci când trebuie să luăm decizii. Este un spectacol de o altă estetică, o premiera pentru teatrul autohton. Atmosfera a fost incendiară și de-a dreptul spectaculoasă, chiar dacă a fost o piesă teatrală mai mult non-verbală. Decorul a fost minimalist, dar cu efect tomnatic.
Publicul a rămas încântat și chiar surprins.
„Am rămas foarte impresionată. Este un spectacol, care te pune pe gânduri. Ultima parte a spectacolului mi s-a părut cea mai bună și eu cred că publicul nostru trebuie să mai vadă din când în când și două femei, care se sărută și doi bărbați, care fac același lucru. Cu cea mai mare căldură recomand acest spectacol, deci mergeți la teatru”, a afirmat Doina Stimpovschi.
Spectatorii, care au rămas impresionați, spun că soarta personajelor nu poate lăsa pe nimeni indiferent.
„Eu vreau să spun că spectacolul dat a demonstrat că lipsa de replici, nu face un spectacol rău, ba din contra. Coregrafia, adesea, comunică mai mult decât cuvintele, dar dacă o îmbini cu una din cele mai frumoase arte, pe care o numim teatru, iese cu adevărat un rezultat bun. A fost pe placul meu și sper să fie pe placul tuturor”, a afirmat Ana Mîrza.
Actorul Teatrului „Eugene Ionesco”, Dan Melnic ne-a spus:
„Nu m-am așteptat la nicio reacție din partea publicului. Ne facem bine treaba și cred că publicul a înțeles ce am vrut noi să transmitem. Chiar dacă a fost un spectacol cu mai puține replici, fiecare spectator a avut șansa să-și creeze o imagine proprie despre violență”.
Val Butnaru a declarat pentru echipa #diez:
„Acest spectacol este cu totul și cu totul special. E un spectacol făcut într-o maniera anumită. În Europa, acest fel de teatru este în vogă, se lucrează mult în această stilistică. Publicul nostru, chișinăuian, e la primul contact cu asemenea fel de a face teatru. S-ar putea să-și pună multe întrebări, lucru care mi se pare foarte bun. Dar, eu cred că e un spectacol social, cu teme care sunt apropiate practic fiecărui om. În general ca realizare, acest gen de teatru face parte din categoria celor care or plac, or nu plac. E genul de spectacol care te cucerește, ori te lasă rece”.
Premiera piesei de teatru va dura două zile, 8 – 9 noiembrie, la ora 18:30. Bilete găsiți aici.
Echipa #diez vă urează vizionare plăcută!
Irina Gurdila